Kasza jaglana czyli proso zawiera tryptofan, aminokwas, który zmniejsza apetyt. Trawi się wolniej i dłużej utrzymuje pełny żołądek. Proso jest bogate w błonnik więc szybko zaspokaja głód. Jeśli chcesz więc schudnąć włącz kaszę jaglaną do swojej codziennej diety.
Pozostałe zalety regularnego spożywania kaszy jaglanej :
-jest bogatym źródłem białka dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu,
-magnez w niej zawarty zmniejsza częstotliwość występowania migreny,
-żelazo i kwas foliowy pomagają utrzymać odpowiedni poziom hemoglobiny,
-aminokwasy L-lizyna i L-prolina pomagają wytwarzać w organiźmie kolagen,
-zawiera krzem, który poprawia stan i wygląd skóry, włosów i paznokci oraz wzmacnia kości, a także jest budulcem dla takich organów jak mózg, trzustka, wątroba, serce czy śledziona,
- duża ilość błonnika wspiera przemianę materii,
-wspomaga pracę układu nerwowego,
-ma odczyn zasadowy przez co ma wpływ na odkwaszanie organizmu,
-zawiera dużą ilość antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki, prawdopodobnie hamując rozwój komórek rakowych,
-działa łagodząco na stany zapalne błon śluzowych, wysuszając nadmiar zgromadzonej wydzieliny. Ponadto, posiada też właściwości antygrzybicze - niektórzy nazywają ją naturalnym antybiotykiem.
Dużą zaletą kaszy jaglanej jest to, że nie uczula, jest zatem idealna dla osób chorujących na celiakię oraz tych, które stosują dietę bezglutenową.
Jaglanka nie obciąża żołądka, dlatego często zalecana osobom z chorobami wrzodowymi lub takim, które mają problemy z wątrobą. Kleik z kaszy jaglanej jest szczególnie polecany przy problemach żołądkowych.