Miód ma dobroczynny wpływ na nasz organizm. Wykazuje on działanie antybakteryjne ( zwalcza bakterie skuteczniej niż niektóre antybiotyki), wzmacniające i przeciwzapalne, a ponadto:
-obniża ciśnienie krwi,
-koi nerwy, ułatwia zasypianie,
-pobudza pracę mózgu,
-leczy wrzody żołądka, choroby wątroby i dróg żółciowych,
-łagodzi biegunki,
-przyspiesza gojenie ran.
Miód powinien pojawić się w diecie podczas dużego wysiłku fizycznego i umysłowego, przewlekłych chorób,
wyczerpaniu organizmu i przy niedoborach składników odżywczych. W miodzie znajdziemy mikroelementy takie jak potas, fosfor, chlor, żelazo, wapń, magne, molibden, kobalt i mangan oraz witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę.
Miód doskonale nawilża i koi podrażnienia skóry, jest również doskonałym składnikiem dla domowych kosmetyków.
Jedz miód! Na zdrowie!