Zbliżają się święta ale też i Sylwester. Na pewno każdy z was chciałby utrzymać idealną sylwetkę nad którą tak ciężko pracujemy. Jeśli przyrządzacie sami świąteczne potrawy pomyślcie o „odchudzeniu” ich. Karp smażony w panierce przy 100g to 185kcal i 10g tłuszczu, zupa grzybowa zabielana śmietaną to ponad 300 kcal, śledzie przy 100g to 160kcal i 10g tłuszczu, ryba po grecku przyrządzona w tradycyjny sposób ma 375 kcal i 27g tłuszczu. To tylko niektóre przykłady. Co zrobić?
Do ciast dodawaj 1/3 mniej cukru niż zawsze. Mięso ugotuj lub uduś, ewentualnie upiecz w folii. Wybieraj mięso inne niż wieprzowinę. Wołowina i drób mają prawie trzy razy mniej kalorii. Do doprawiania sałatek używaj odtłuszczonego jogurtu naturalnego. Zamiast soli stosuj przyprawy. Koperek czy pietruszka wspomaga trawienie. Zrezygnuj z zasmażki przy farszu z grzybami. Pierogi podawaj z wody, nie podsmażaj ich, żeby nie nasiąknęły tłuszczem. Co do śledzi dobrze jest zalewać oliwą. Zamiast majonezu – jogurt naturalny. Nie dosładzaj suszu i barszczu. Cukier i miód zastąp goździkami i cynamonem.
Podawaj jedzenie na mniejszych talerzykach i postaraj się rozłożyć siły przez nakładanie po łyżce każdej potrawy Uwaga z alkoholem! Nie przesadzajcie z tym, bo procenty też mają sporo kalorii :)
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.