Logowanie

Kurs Trenera

Paco Power

Licznik Odwiedzin

Dzisiaj:175
Wczoraj:1976
W tygodniu:8221
W miesiącu:42218
Ogólnie:6746702

Kto jest online

1
Online

piątek, 27, grudzień 2024 03:53

Produkty na Allegro

Nasz kanał filmowy

KS PACO

GH Twierdza Zamość

PACO Warszawa

Taniesuple.org

PACOPOWER

Promowane produkty

PACO POWER Multi-Vitamin

PACO POWER Multi-Vitamin

Karta Dużej Rodziny

Lubelska Karta Seniora





LUBIKA





Osobiście musiałam sama przekonać się do jedzenia ryb. Ogromną przeszkodą i minusem było to, że mają ości! Mniejsze czy większe ale nadal są i przeszkadzają. Mam nadzieję, że kiedy przeczytacie dlaczego jedzenie ryb jest tak pożyteczne, zmienicie zdanie i przynajmniej raz w tygodniu rybka zagości na waszym talerzu.

W rybach w przeciwieństwie do mięsa występują głównie tłuszcze wielonasycone w tym kwasy omega-3, które wzmacniają odporność i łagodzą przebieg infekcji, a w dłuższym czasie zapobiegają nadciśnieniu czy miażdżycy. Omega-3 są składnikiem membran komórek w układzie nerwowym oka, czyli sprzyjają prawidłowemu widzeniu. To informacja głównie dla osób które długie godziny spędzają przed monitorem.

Warto jeść te tłuste i chude ryby na przemian. Ryby morskie, np. łosoś obfituje w omega-3. Chude natomiast, np. dorsze, morszczuki czy mintaje są cennym źródłem białka. Poza tym są zdecydowanie lepszym źródłem fosforu, potasu i magnezu. Dostarczają nam też dużo jodu i wiele ważnych witamin, a także chronią i wspomagają nasz układ krążenia. Wielu naukowców uważa, że spożywanie tłuszczu rybiego może uchronić przed rakiem, zwłaszcza piersi.

Większość z nas kupuje ryby mrożone. Jeśli są przechowywane w odpowiednich warunkach to zachowują wszystkie wartości świeżych. Warto pamiętać, żeby przed przygotowaniem nie rozmrażać ich do końca bo będą się rozpadać. Przed zakupem sprawdźcie czy niema na rybie grubej warstwy lodu i czy kawałki nie są sklejone, bo to może oznaczać, że na jakimś etapie transportu uległy rozmrożeniu.

Tak więc jedzcie rybki, bo to na pewno będzie miało korzystny wpływ na nasz organizm i lepsze samopoczucie. Ale też jest pewne ale.. o którym napiszę  kolejnym artykule. Mianowicie, które gatunki ryb warto jeść i dlaczego :)

Komentarze   

#6 BORAT 2013-12-15 19:46
Rybki są ok, ale te bez ości :)
#5 brat józef 2013-12-15 11:15
nie ma nic lepszego niż własnoręcznie złowiona :)
#4 małolat 2013-12-15 11:04
rybę to i ja lubię w piątki jak babcia usmaży :P
#3 falco 2013-12-14 16:39
niestety oferta w sklepach przeraża :(
#2 El Pacerro 2013-12-14 16:19
rybka smaczna jest :)
+1 #1 nina 2013-12-14 15:29
Najsmutniejsze w tym wszystkim jest to , że mimo morza i licznych rzek ryby je się u nas od wielkiego dzwonu :( Nawet w święta preferujemy zamulonego hodowlanego karpia niż dużo smaczniejsze ryby morskie lub ze słodkich akwenów.
Z drugiej strony nie ma co się dziwić , ryby które są dostępne w naszych supermarketach i mówię o tych rzekomo świeżych , wyglądają jak po dość traumatycznych przejściach :(

Zaloguj się, by móc komentować

Nasz Sklep on-line



 









Partnerzy





Zadanie w zakresie wspierania i upowszechniania kultury fizycznej realizowane jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin

























 


















OFERTA WYNAJMU

Gościmy

Odwiedza nas 589 gości oraz 0 użytkowników.

Dawne Kino

Paco Zana 72

Spot PACO

Spot sklepu PACO

Kluby Sportowe PACO