Do grupy aminokwasów rozgałęzionych należy leucyna, izoleucyna i walina. Są one egzogennymi, czyli takimi, których nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować i musi brać je z pożywienia. BCAA mają duży wpływ na wzrost masy mięśniowej, redukcję tkanki tłuszczowej i zmęczenie fizyczne.
Izoleucyna zapobiega niszczeniu mięśni, bierze udział w tworzeniu hemoglobiny i pomaga w rekonwalescencji. Znajduje się w mleku lub kukurydzy. Odpowiada za regulację poziomu cukru we krwi i wytwarzanie energii.
Leucyna ogranicza rozpad białek, wspomaga regeneracje mięśni, sprzyja gojeniu się ran i działa pozytywnie na większość układów naszego organizmu.
Walina odgrywa ważną rolę w biosyntezie cukrów, wspomaga regenercję tkanek i ma za zadanie pobudzać syntezę białek.
Podczas wysiłku fizycznego, w naszym organizmie powstaje niedobór energii. Dochodzi wtedy do obniżenia poziomu L-leucyny, a tym samym do niedoboru aminokwasów rozgałęzionych.
W przypadku braku suplementacji BCAA, większa część wykorzystywanej L-leucyny zostaje uzyskana w wyniku degradacji własnych białek i dochodzi do mało lubianych przemian katabolicznych.
W przypadku treningu do 60 minut, najbardziej właściwą porą suplementacji BCAA jest podanie ich 20-30min przed treningiem oraz bezpośrednio po wysiłku. Jeśli nie macie problemów z tkanką tłuszczową można je łączyć z węglowodanami i małą porcją białka. Zwiększy to nam dostarczenie i odnowienie zasobów glikogenu i odbudowy uszkodzonych tkanek mięśniowych.
Jeśli chcecie dobrać do swoich potrzeb odpowiednie aminokwasy BCAA zobaczcie co jest w naszym SKLEPIE INTERNETOWYM lub zapytajcie obsługę w naszych klubach i sklepach :)
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.