Dla większości samo słowo węglowodany brzmi strasznie i tragicznie. Niektórzy twierdzą, że bez spożywania węglowodanów dieta będzie skuteczniejsza. Nic bardziej mylnego! Zawartość węglowodanów w naszych posiłkach powinna wynosić 50%-60% całkowitego zapotrzebowania energetycznego. Jeśli jesteśmy aktywnie fizycznie, tym bardziej nie wolno nam eliminować węglowodanów! Węglowodany to nie tylko cukry, trzeba je po prostu odpowiednio wybrać.
Węglowodany złożone, powinny być tymi pożądanymi przez wszystkich, którzy dbają o swoje ciało. Bogatym źródłem są produkty zbożowe, czyli pieczywo razowe, makaron durum, wszelkiego rodzaju kasze i otręby, nasiona roślin strączkowych, a także surowe warzywa i owoce. To wszystko to nie tylko dobre węglowodany, ale też cenne źródło błonnika pokarmowego i niezbędnych składników mineralnych.
Niedobór lub nadmiar węglowodanów może mieć fatalne skutki dla naszego organizmu (otyłość, cukrzyca, miażdżyca, a nawet nowotwór przewodu pokarmowego). Zbyt niska ilość węglowodanów, wpływa niekorzystnie na metabolizm, prowadzi do zaburzeń przemiany białek i tłuszczów. To węglowodany uczestniczą w regulacji procesów sytości i głodu, wpływają też na poziom glukozy i insuliny we krwi, a także stymulują prawidłową czynność jelit.
Powyższe właściwości mają ważne znaczenie dla zachowania dobrego stanu zdrowia, więc jeśli będziecie myśleli o wyeliminowaniu węglowodanów złożonych ze swojej diety, dobrze się nad tym zastanówcie :)
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.