Na wiosnę często czujemy się osłabieni. To wynik braku ruchu lub niedoboru witamin. Warto pamiętać, że teraz zdrowsza dieta doda nam siły i poprawi nastrój. Powinna składać się też z niezbędnych owoców, warzyw i soków. Pomoże to w dostarczeniu witamin i minerałów, a także uwolni od senności, osłabienia i zmęczenia organizmu. Szukajcie energii w warzywach i owocach, gdzie możecie korzystać z naturalnych witamin.
Pierwsze wiosenne warzywa kuszą kolorami i zapachami. Mimo że ogórki, pomidory, rzodkiewkę czy sałatę mamy przez cały rok, jednak na wiosnę smakują one lepiej.Wiosenne warzywa to estetyczne i bardzo smaczne urozmaicenie posiłku. Dostarczają organizmowi w naturalny sposób wszystkich witamin i mikroelementów po ciężkiej zimowej diecie.
Domowy parapet możemy zamienić w wiosenny ogródek, w małych doniczkach siejąc rzeżuchę, szczypiorek i natkę pietruszki. Dodawane codziennie do różnych potraw będą rewelacyjnie wpływać na zdrowie i samopoczucie. Jedzenie posiłków przygotowanych na bazie warzyw i owoców powinno stać się przyjemnością. Pamiętajmy o sokach, które świetnie gaszą pragnienie.
Zobacz co znajduje się w tych warzywach:
Rzodkiewki – są bogate w dobroczynną dla zdrowia witaminę C, która wspomoże zwątlone przez długą zimę siły obronne twojego organizmu. Rzodkiewki, dzięki ogromnej dawce witamin z grupy B regulują przemianę materii. Ponadto, nie pozwolą ci przytyć – jedna rzodkiewka, to tylko 2 kalorie. Kanapka z rzodkiewką jest więc idealna dla ciebie, jeśli jesteś na diecie.
Sałata lodowa- niestety, nie każdy lubi jej lekko goryczkowy smak. Jest idealna do sałatek i kanapek. Co więcej, znajdziemy w niej żelazo, wapń, magnez, potas, a także witaminy A, E, D, C. Jedzona regularnie wspomoże układ krążenia i trawienie.
Pomidory – idealne, jako składnik wiosennych kanapek. Znakomite do sałatek, np. greckiej. Niezastąpione w spaghetti. Pomidory – już dawno nie wyobrażamy sobie, żeby zabrakło ich na naszym stole. Są soczyste – dzięki dużej zawartości wody doskonale gaszą pragnienie. Są bogate m. in. w sód, potas, magnez, wapń i żelazo, a także witaminy K, B, C oraz PP. Pomidory są bogate w likopen, przeciwutleniacz, który przeciwdziała zachorowaniom na nowotwory.
Ogórki - są bogate w wiele składników mineralnych m. in. w wapń, mangan i potas. W jaki sposób wspomagają twój organizm? Przede wszystkim pobudzają trawienie oraz zapobiega tworzeniu się kamieni w nerkach.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.