POMIDOR Z TWAROGIEM:
W tym wydaniu to pomidor oprócz wielu zalet ma jedną wadę: silnie działające kwasy, które mogą nawet podrażnić błonę śluzową żołądka osób z chorobą wrzodową. Kwasy te wchodzą w reakcję z wapniem (głównym składnikiem np. białego sera), podczas której dochodzi do wytworzenia się nierozpuszczalnych kryształków. Odkładają się one w stawach, blokują je i przysparzają bólu podczas poruszania się.
CZERWONE MIĘSO I WINO:
Znawcy smaku polecają połączenie czerwonego mięsa i wina, dietetycy już niekoniecznie. Jak wiadomo jednym z najcenniejszych składników czerwonego mięsa jest żelazo, a zawarte w winie garbniki zmniejszają jego wchłanianie. Niedobór żelaza powoduje spadek sprawności fizycznej, osłabienie koncentracji, zmniejszenie odporności organizmu, a nawet anemię.
KAWA I HERBATA Z NABIAŁEM:
Zawarty w kawie i herbacie kwas szczawiowy łączy się z wapniem znajdującym się w twarożku, jogurcie i serze żółtym. W ten sposób tworzą się szczawiany, które odkładają się w postaci kamieni w drogach moczowych. Natomiast wapń nie może być wykorzystany przez organizm, gdyż zostaje związany.
KAWA Z MLEKIEM:
Z jednej strony kawa z mlekiem jest polecana osobom cierpiącym na nadkwasotę czy wrzody żołądka dlatego, że jest mniej kwaśna i łagodniejsza dla organizmu. Z drugiej - kwasy zawarte w kawie utrudniają trawienie białka zawartego w mleku, a to może stać się przyczyną uczucia ciężkości. Należy także pamiętać, że kawa z mlekiem cechuje się wysoką kalorycznością. Dlatego takiego połączenia powinny unikać osoby będące na dietach odchudzających.
KAPUSTA Z RYBAMI:
Kapusta, brukselka, kalafior, kalarepa to źródła wit. C i E, sodu, potasu, siarki. Warzyw tych jednak nie należy łączyć z rybami morskimi i owocami morza, które sa bogatym źródłem jodu. Pochodne kapusty i ona sama zawierają substancje wiążące jod, co uniemożliwia jego wchłanianie.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.