Logowanie

Kurs Trenera

Paco Power

Licznik Odwiedzin

Dzisiaj:2434
Wczoraj:6811
W tygodniu:2434
W miesiącu:37707
Ogólnie:5970869

Kto jest online

3
Online

poniedziałek, 06, maj 2024 07:41

Produkty na Allegro

Nasz kanał filmowy

KS PACO

GH Twierdza Zamość

PACO Warszawa

Taniesuple.org

PACOPOWER

Promowane produkty

PACO POWER Multi-Vitamin

PACO POWER Multi-Vitamin

Karta Dużej Rodziny

Lubelska Karta Seniora





LUBIKA





 Sprawą bardzo istotną jest to, jak komponujemy posiłki. Musimy uważać na to, jakich produktów nie powinniśmy łączyć. POMIDORY I OGÓRKI: Ze względu na zawartą w świeżych ogórkach askorbinazę, która niszczy witaminę C nie jest wskazane łączenie ogórków z pomidorami i innymi warzywami bogatymi w tę witaminę (papryką, kapustą, natką pietruszki). Aby uchronić witaminę C przed utlenieniem użyjmy do sałatki ogórków kiszonych. Połączenie pomidorów i świeżych ogórków na pewno nam nie zaszkodzi, ale potrawa będzie bezwartościowa. Warto wówczas pamiętać, żeby dostarczyć witaminę C z innych produktów.

 

POMIDOR Z TWAROGIEM:
W tym wydaniu to pomidor oprócz wielu zalet ma jedną wadę: silnie działające kwasy, które mogą nawet podrażnić błonę śluzową żołądka osób z chorobą wrzodową. Kwasy te wchodzą w reakcję z wapniem (głównym składnikiem np. białego sera), podczas której dochodzi do wytworzenia się nierozpuszczalnych kryształków. Odkładają się one w stawach, blokują je i przysparzają bólu podczas poruszania się.

CZERWONE MIĘSO I WINO:
Znawcy smaku polecają połączenie czerwonego mięsa i wina, dietetycy już niekoniecznie. Jak wiadomo jednym z najcenniejszych składników czerwonego mięsa jest żelazo, a zawarte w winie garbniki zmniejszają jego wchłanianie. Niedobór żelaza powoduje spadek sprawności fizycznej, osłabienie koncentracji, zmniejszenie odporności organizmu, a nawet anemię.

KAWA I HERBATA Z NABIAŁEM:
Zawarty w kawie i herbacie kwas szczawiowy łączy się z wapniem znajdującym się w twarożku, jogurcie i serze żółtym. W ten sposób tworzą się szczawiany, które odkładają się w postaci kamieni w drogach moczowych. Natomiast wapń nie może być wykorzystany przez organizm, gdyż zostaje związany.

KAWA Z MLEKIEM:
Z jednej strony kawa z mlekiem jest polecana osobom cierpiącym na nadkwasotę czy wrzody żołądka dlatego, że jest mniej kwaśna i łagodniejsza dla organizmu. Z drugiej - kwasy zawarte w kawie utrudniają trawienie białka zawartego w mleku, a to może stać się przyczyną uczucia ciężkości. Należy także pamiętać, że kawa z mlekiem cechuje się wysoką kalorycznością. Dlatego takiego połączenia powinny unikać osoby będące na dietach odchudzających.

KAPUSTA Z RYBAMI:
Kapusta, brukselka, kalafior, kalarepa to źródła wit. C i E, sodu, potasu, siarki. Warzyw tych jednak nie należy łączyć z rybami morskimi i owocami morza, które sa bogatym źródłem jodu. Pochodne kapusty i ona sama zawierają substancje wiążące jod, co uniemożliwia jego wchłanianie.

 

 

Komentarze   

#4 sexi flexi 2014-05-28 19:05
mnie przeraziła ryba z kapustą nie ma nic smaczniejszego niż rybka od rybaka i sałateczka :)
#3 Adam1 2014-05-28 14:01
COOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOO?????? ??
#2 BORAT 2014-05-28 13:50
o kurcze łamię prawie wszystkie zasady zdrowego odżywiania :(
#1 Sztanga666 2014-05-28 10:02
O paru rzeczach wiedziałam. Jednak ubolewam, że twarożku nie można łączyć z pomidorami. To jest chyba jedyny sposób podania sera, który zjem :-|

Zaloguj się, by móc komentować

Nasz Sklep on-line



 









Partnerzy





Zadanie w zakresie wspierania i upowszechniania kultury fizycznej realizowane jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin

























 


















OFERTA WYNAJMU

Gościmy

Odwiedza nas 439 gości oraz 0 użytkowników.

Dawne Kino

Paco Zana 72

Spot PACO

Spot sklepu PACO

Kluby Sportowe PACO