Warzywa strączkowe – także fasolka szparagowa – pomagają w regulacji poziomu insuliny. W niedojrzałych strąkach znajduje się inozytol – substancja regulująca zaburzenia przemiany materii, wzmacniająca serce i pozwalająca łatwiej przyswoić wapń. Wiadomo, że brak tego składnika to główna przyczyna osteoporozy. Fasolka szparagowa nazywana jest czasem warzywem kobiecym, gdyż zawiera kwas foliowy, ważny zwłaszcza dla pań w pierwszych miesiącach ciąży – to wtedy u płodu kształtuje się cewa nerwowa, czyli zalążek układu nerwowego, o której prawidłową budowę dba właśnie kwas foliowy.
Bób: Sto gramów (duża garść) nieugotowanego bobu dostarcza co prawda 65 kcal, ale za to zaspokaja od 10 do 20 % zapotrzebowania organizmu człowieka na niemal wszystkie witaminy i minerały. Składniki, które obecne są w bobie, w największych ilościach, to foliany, żelazo, magnez oraz witaminy z grupy B. Ponadto bób jest źródłem pełnowartościowego białka, a więc nie może go zabraknąć w diecie wegetarian oraz osób, które chcą stracić na wadze.
Sezon w pełni więc aby go nie przegapić warto już teraz wybrać się na bazar aby zrobić warzywne zakupy.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.