Logowanie

Kurs Trenera

Paco Power

Licznik Odwiedzin

Dzisiaj:5392
Wczoraj:7367
W tygodniu:34115
W miesiącu:121709
Ogólnie:5857507

Kto jest online

4
Online

piątek, 19, kwiecień 2024 19:07

Produkty na Allegro

Nasz kanał filmowy

KS PACO

GH Twierdza Zamość

PACO Warszawa

Taniesuple.org

PACOPOWER

Promowane produkty

PACO POWER Multi-Vitamin

PACO POWER Multi-Vitamin

Karta Dużej Rodziny

Lubelska Karta Seniora





LUBIKA





Warzywa to podstawa zdrowej, zbilansowanej diety. Powinny się w niej znajdować kilka razy dziennie. Zobacz jak zdrowe są warzywa dla naszego organizmu! Wartość odżywcza warzyw jest oceniania pod kątem zawartego w nich białka, węglowodanów, błonnika pokarmowego, witamin i minerałów. Najwięcej białka wśród warzyw zawierają suche nasiona roślin strączkowych, a wśród nich soja, soczewica, groch.

Warzywa to słabe źródło energii. Większa ich część niską kaloryczność. Wybierając warzywa można się kierować indeksem glikemicznym i wybierać te z IG poniżej 50. Jeśli chodzi o zawartość witamin, warzywa można podzielić na 3 grupy. Warzywa będące źródłem witaminy C, warzywa które są źródłem beta-karotenu oraz inne warzywa i ziemniaki. Warzywa z pierwszej grupy to przede wszystkim warzywa kapustne, pomidory, chrzan, natka pietruszki, papryka i szpinak. W drugiej grupie znajdują się natka pietruszki, marchew, szpinak, boćwina, koper, cykoria, sałata, pomidory, dynia. Pozostałe to mniejsze źródło witaminy C i beta karotenu ale cenne źródło minerałów. Są to cebula, korzeń pietruszki, buraki, ogórki, seler, pory.

W warzywach występują flawonoidy i karotenoidy. Nie tylko wyłapują wolne rodniki, ale też wspomagają antyoksydacyjne działanie witamin. Likopen, zeaksantyna i luteina to antyoksydanty występujące w żółtych, pomarańczowych i zielonych warzywach. Pomidor to główne źródło likopenu. Zeaksantyny i luteiny dostarczają warzywa zielone, jak jarmuż czy szpinak. Warzywa to też cenne źródło błonnika, bardzo potrzebnego w diecie. Jest ważny ponieważ wspomaga pracę przewodu pokarmowego, wzmaga uczucie sytości, zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi, zwiększa wydalanie tłuszczu.

 

Ze względu na straty witaminy C, warzyw nie powinno się rozdrabniać zbyt wcześnie przed spożyciem. W miarę możliwości powinniśmy spożywać je na surowo, jeśli mają już być gotowane, to krótko i w niewielkiej ilości wody, a zjadamy je zaraz po przygotowaniu. Należy unikać dostępu powietrza, światła i ciepła do obranych i pokrojonych warzyw. Żeby cieszyć się dobrym smakiem warzyw, najlepiej kupować te, które o danej porze roku rosną w naszej strefie klimatycznej. Warto też zainteresować się, które warzywa najbardziej kumulują pestycydy i środki ochrony roślin, by wybierać je bezpiecznie dla zdrowia.

Komentarze   

#6 małolat 2015-11-27 12:23
ja tylko stejki z eleja :P
#5 Adam1 2015-11-24 15:35
ja robię na parze szczególnie teraz
#4 BORAT 2015-11-24 15:25
warzywka to podstawa
#3 falco 2015-11-23 19:28
świeża surówka musi byc codziennie
#2 brat józef 2015-11-23 19:21
warzywa to podstawa :)
#1 Karolina 2015-11-23 15:23
nie brakuje ich w mojej diecie :-)

Zaloguj się, by móc komentować

Nasz Sklep on-line



 









Partnerzy





Zadanie w zakresie wspierania i upowszechniania kultury fizycznej realizowane jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin

























 


















OFERTA WYNAJMU

Gościmy

Odwiedza nas 628 gości oraz 0 użytkowników.

Dawne Kino

Paco Zana 72

Spot PACO

Spot sklepu PACO

Kluby Sportowe PACO