Węglowodany ze względu na budowę dzielą się na węglowodany proste oraz węglowodany złożone. Do węglowodanów prostych zalicza się cukier zawarty w słodkich napojach, słodyczach, produkty pszenne oraz kukurydziane. Do tego grona kwalifikuje się również fruktoza, a więc cukier prosty nadający słodki smak owocom. Węglowodany złożone znajdują się w życie, produktach pełnoziarnistych, ziemniakach, makaronach żytnich, ryżu oraz kaszy gryczanej. Świetnym przykładem produktu bogatego w wolno przyswajalne węglowodany to też płatki owsiane.
Patrząc przez pryzmat zdrowego podejścia do codziennego menu zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie dodawanie do posiłków węglowodanów złożonych, które ze względu na niski indeks glikemiczny wolno uwalniają zawartą w sobie energię. Są nie tylko zdrowsze, bo nie podnoszą drastycznie na krótki okres poziomu cukru we krwi, ale również zapewniają pokłady energii na dłuższy czas.
Nie oznacza to jednak, że na stałe powinno się zrezygnować ze spożywania węglowodanów prostych. Dieta powinna być bogata zarówno w węglowodany złożone, jak i węglowodany proste. Węglowodany proste warto spożywać tuż po przebudzeniu się w pierwszym posiłku oraz po wzmożonym wysiłku fizycznym. Wówczas organizm funkcjonuje inaczej, bowiem potrzebuje zastrzyku szybkiej energii, którą zapewni się spożywając między innymi kilka kostek gorzkiej czekolady. W pozostałych porach ich nadmierne spożywania drastycznie podnosi poziom cukru we krwi. Dieta zbyt obfita w węglowodany proste może prowadzić do cukrzycy.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.