WPC na tle innych białek (zwłaszcza roślinnych, ale także kazeinowych, mięsnych czy nawet jajecznych), wyróżnia się ekstremalnie wysoką wartością odżywczą wynikającą z dużego udziału aminokwasów egzogennych (zwanych EAA), a w szczególności aminokwasów BCAA. To właśnie udział aminokwasów egzogennych warunkuje wpływ danej proteiny na procesy wzrostowe, przy czym kluczową rolę pełni leucyna, która to pobudza enzymy anaboliczne w komórkach mięśniowych.
Koncentraty białka serwatkowego są też lekkostrawne i niezwykle smaczne - mało kto wie, że ich walory smakowe poprawia laktoza. Stanowią znakomite rozwiązanie zarówno w okresie około wysiłkowym oraz jako dodatek do posiłków spożywanych o innych porach dnia i nocy. Trawione są szybko i nie zalegają w żołądku. Zaletą WPC jest jego cena - kilogram białka tego typu można kupić już za około 40zł, choć zdarzają się i preparaty trzykrotnie droższe.
Izolat białka serwatkowego to podobnie jak koncentrat serwatki proteina pochodzenia mlecznego. W odróżnienia od WPC izolat białka serwatkowego charakteryzuje się wyższą koncentracją protein wynoszącą zazwyczaj od 80 do 90%. W parze z tym idzie także większa dawka BCAA i EAA w porcji. Dodatkowo izolaty wyróżniają się niską lub wręcz niekiedy niemal zerową zawartością tłuszczu i węglowodanów (najczęściej do 3%). Szczególny proces otrzymywania sprawia, że są one jeszcze lepiej trawione niż WPC, przez co organizm szybciej zaopatrzony zostaje w aminokwasy.
WPI bez wątpienia jest białkiem “bardziej zaawansowanym” niż WPC. Wyjątkowa lekkostrawność pociągająca za sobą szybką kinetykę wchłaniania, maksymalna koncentracja protein, a także niemal całkowity brak tłuszczu i zwłaszcza - słabo tolerowanej przez niektórych laktozy, to kluczowe walory izolatów białka serwatkowego. Niestety, trzeba się liczyć też z wyższą ceną za ten rodzaj białka.
Zarówno koncentraty jak i izolaty białka serwatkowego, stanowić mogą cenne uzupełnienie diety osób aktywnych fizycznie, w tym przede wszystkim sportowców. WPI ma zastosowanie w przypadku osób nietolerujących laktozy. W pozostałych przypadkach w zupełności wystarczy zwykłe WPC.
Zapraszamy do zakupów! We wszystkich punktach Paco dobierzecie odpowiedni dla siebie produkt!
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.