Logowanie

Kurs Trenera

Paco Power

Licznik Odwiedzin

Dzisiaj:3574
Wczoraj:6144
W tygodniu:3574
W miesiącu:187546
Ogólnie:5923344

Kto jest online

4
Online

poniedziałek, 29, kwiecień 2024 13:05

Produkty na Allegro

Nasz kanał filmowy

KS PACO

GH Twierdza Zamość

PACO Warszawa

Taniesuple.org

PACOPOWER

Promowane produkty

PACO POWER Multi-Vitamin

PACO POWER Multi-Vitamin

Karta Dużej Rodziny

Lubelska Karta Seniora





LUBIKA





Białka serwatkowe należą do najpopularniejszych stosowanych odżywek. Są one bardzo wartościowe, a przy okazji lekkostrawne i smaczne. Na rynku istnieją jednak różne formy tych protein, mianowicie: koncentraty, droższe izolaty oraz hydrolizaty. Koncentrat białka serwatkowego, to komponent pochodzenia mlecznego.

WPC na tle innych białek (zwłaszcza roślinnych, ale także kazeinowych, mięsnych czy nawet jajecznych), wyróżnia się ekstremalnie wysoką wartością odżywczą wynikającą z dużego udziału aminokwasów egzogennych (zwanych EAA), a w szczególności aminokwasów BCAA. To właśnie udział aminokwasów egzogennych warunkuje wpływ danej proteiny na procesy wzrostowe, przy czym kluczową rolę pełni leucyna, która to pobudza enzymy anaboliczne w komórkach mięśniowych.

Koncentraty białka serwatkowego są też lekkostrawne i niezwykle smaczne - mało kto wie, że ich walory smakowe poprawia laktoza. Stanowią znakomite rozwiązanie zarówno w okresie około wysiłkowym oraz jako dodatek do posiłków spożywanych o innych porach dnia i nocy. Trawione są szybko i nie zalegają w żołądku. Zaletą WPC jest jego cena - kilogram białka tego typu można kupić już za około 40zł, choć zdarzają się i preparaty trzykrotnie droższe. 

Izolat białka serwatkowego to podobnie jak koncentrat serwatki proteina pochodzenia mlecznego. W odróżnienia od WPC izolat białka serwatkowego charakteryzuje się wyższą koncentracją protein wynoszącą zazwyczaj od 80 do 90%. W parze z tym idzie także większa dawka BCAA i EAA w porcji. Dodatkowo izolaty wyróżniają się niską lub wręcz niekiedy niemal zerową zawartością tłuszczu  i węglowodanów (najczęściej do 3%). Szczególny proces otrzymywania sprawia, że są one jeszcze lepiej trawione niż WPC, przez co organizm szybciej zaopatrzony zostaje w aminokwasy.

WPI bez wątpienia jest białkiem “bardziej zaawansowanym” niż WPC. Wyjątkowa lekkostrawność pociągająca za sobą szybką kinetykę wchłaniania, maksymalna koncentracja protein, a także niemal całkowity brak tłuszczu i zwłaszcza - słabo tolerowanej przez niektórych laktozy, to kluczowe walory izolatów białka serwatkowego. Niestety, trzeba się liczyć też z wyższą ceną za ten rodzaj białka.

Zarówno koncentraty jak i izolaty białka serwatkowego, stanowić mogą cenne uzupełnienie diety osób aktywnych fizycznie, w tym przede wszystkim sportowców. WPI ma zastosowanie w przypadku osób nietolerujących laktozy. W pozostałych przypadkach w zupełności wystarczy zwykłe WPC.

Zapraszamy do zakupów! We wszystkich punktach Paco dobierzecie odpowiedni dla siebie produkt!

Komentarze   

#5 escobar 2016-01-07 19:36
białka nigdy maoło
#4 Adam1 2016-01-05 17:45
ja preferuje tylko białka, które szybko mi się wchłoną
#3 Khan 2016-01-05 17:41
ja mam swoje ulubione i jego się trzymam
#2 BORAT 2016-01-05 17:38
ja tylko izolat :-)
#1 amanda 2016-01-05 14:14
im czystsze tym lepsze :)

Zaloguj się, by móc komentować

Nasz Sklep on-line



 









Partnerzy





Zadanie w zakresie wspierania i upowszechniania kultury fizycznej realizowane jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin

























 


















OFERTA WYNAJMU

Gościmy

Odwiedza nas 484 gości oraz 0 użytkowników.

Dawne Kino

Paco Zana 72

Spot PACO

Spot sklepu PACO

Kluby Sportowe PACO