W składzie daktyli możemy doszukać się wielu korzystnych dla zdrowia składników. Na pierwszy plan wysuwa się błonnik pokarmowy. Oprócz niego, występują liczne antyoksydanty, związki mineralne w tym przede wszystkim potas i wapń oraz witaminy. W kontekście tych ostatnich mowa przede wszystkim o witaminie B3, czyli niacynie. Warto też pamiętać, że wartości odżywcze świeżych i suszonych daktyli są do siebie łudząco podobne, dlatego nie ma większej różnicy, w jakiej formie będą podane spożywane przez nas owoce.
Znaczna ilość błonnika warunkuje zbawienny wpływ daktyli na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Związek ten przyśpiesza perystaltykę jelit, co skutecznie zapobiega powstawaniu zaparć. Daktyle normalizują również pH soku żołądkowego, co nie tylko stanowi element profilaktyki zgagi, ale jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla osób borykających się z problemem nadkwasoty. Owoce daktylowca posiadają też tryptofan. Związek ten jest zaliczany do grona aminokwasów, które nasilają syntezę serotoniny. Daktyle nie powinny stanowić elementu diety osób walczących z cukrzycą.
Daktyle mogą być wykorzystywane do zapobiegania rozwojowi miażdżycy. Jest to uwarunkowane ochroną naczyń krwionośnych przed odkładaniem się cholesterolu w ich ścianach. Dodatkowo poprawiają profil lipidowy organizmu, co skutecznie chroni przed rozwojem takich chorób, jak udary mózgu czy zawał mięśnia sercowego. Duża obecność potasu i wapnia stanowi dobry środek dla diety sportowców. Jest jednym z głównych elektrolitów warunkujących prawidłową gospodarkę mineralną układu mięśniowego.
Obecna w składzie też niacyna, czyli witamina B3, wspomaga pracę systemu nerwowego. Ponadto obecna w składzie tauryna stanowi bardzo dobry środek na problemy ze snem bądź stany obniżonego samopoczucia. Daktyle więc powinny być spożywane przez osoby, które są szczególnie narażone na ryzyko dużego stresu.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.