- - białko jest zdecydowanie najbardziej termogennym składnikiem odżywczym (przyspiesza metabolizm)
- - ochrona tkanki mięśniowej przed rozpadem pozwala poprawić skład ciała podczas odchudzania (hamuje katabolizm)
- - przy zwiększonej podaży protein łatwiej odczuwamy stan sytości niż w przypadku zwiększonej podaży innych makroskładników (zmniejsza łaknienie)
Spożywanie produktów białkowych przed planowanymi posiłkami może się wydawać pomysłem dziwnym, ale dzięki poprzedzeniu posiłku białkiem - szybciej odczuwamy stan najedzenia. To jednak nie koniec korzyści. Używając często stosowanych terminów można powiedzieć, że białko obniża ładunek glikemiczny potraw. Efekt ten został zanotowany w przypadku osób z cukrzycą typu II, gdzie spożywanie 50 g białka serwatkowego przed bardzo wysokoglikemicznym posiłkiem powodowało zmniejszenie poziomu glukozy po posiłku o 28% w porównaniu do grupy kontrolnej, która otrzymywała placebo.
Można zaryzykować stwierdzenie, iż podobnie będą działać również inne białka, w tym kazeina, albumina jajeczna czy białka mięsne i sojowe. Trzeba się liczyć z tym, że prawdopodobnie serwatka ma w tej materii (wpływ na glikemię i wpływ na łaknienie) najsilniejsze właściwości, a dodatkowo także jest silnie termogenna, co wynika z szybkiej kinetyki wchłaniania i metabolizmu.
Spożywanie porcji odżywki białkowej przed każdym posiłkiem może być z jednej strony nudne i nieekonomiczne, a z drugiej strony - nawet niezdrowe. Jeśli bowiem spożywamy cztery posiłki dziennie i przed każdym chcielibyśmy przyjąć 50g koncentratu lub izolatu serwatkowego, to szybko by się okazało, że dzienna dawka protein jest skrajnie wysoka. Można natomiast z przedstawionych tutaj informacji zrobić użytek okolicznościowy. Kiedy wiemy, że przed nami “wysokoglikemiczna uczta”, można pomyśleć o poprzedzeniu jej porcją chudego białka, np. w postaci proteiny serwatkowej. W ten sposób szybciej poczujemy się najedzeni i obniżymy poposiłkową glikemię. Po porcję białka możemy też sięgnąć wtedy, gdy jesteśmy bardo głodni i mamy obawę, że będziemy mieli problem by poprzestać na zaplanowanej dawce pokarmu, która za moment nas czeka. To może być potencjalnie korzystne dla zdrowia metabolicznego i estetyki sylwetki.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.