Logowanie

Kurs Trenera

Paco Power

Licznik Odwiedzin

Dzisiaj:3782
Wczoraj:6144
W tygodniu:3782
W miesiącu:187754
Ogólnie:5923552

Kto jest online

4
Online

poniedziałek, 29, kwiecień 2024 13:56

Produkty na Allegro

Nasz kanał filmowy

KS PACO

GH Twierdza Zamość

PACO Warszawa

Taniesuple.org

PACOPOWER

Promowane produkty

PACO POWER Multi-Vitamin

PACO POWER Multi-Vitamin

Karta Dużej Rodziny

Lubelska Karta Seniora





LUBIKA





Spożywanie produktów proteinowych przed planowanymi posiłkami, może być dobrym sposobem na zmniejszenie nadmiernej masy ciała oraz obniżenie poposiłkowej glikemii. Nie ulega wątpliwości, że białko jest makroskładnikiem o szczególnym znaczeniu dla pracy nad sylwetką. Chociaż stanowi budulec dla mięśni, to tak naprawdę większość badań pokazuje, że wzrost jego spożycia może ułatwiać redukcję nadmiernej masy ciała przyspieszając utratę rezerw tłuszczowych zgromadzonych w ustroju. 

 

  • - białko jest zdecydowanie najbardziej termogennym składnikiem odżywczym (przyspiesza metabolizm)
  • - ochrona tkanki mięśniowej przed rozpadem pozwala poprawić skład ciała podczas odchudzania (hamuje katabolizm)
  • - przy zwiększonej podaży protein łatwiej odczuwamy stan sytości niż w przypadku zwiększonej podaży innych makroskładników (zmniejsza łaknienie)

Spożywanie produktów białkowych przed planowanymi posiłkami może się wydawać pomysłem dziwnym, ale dzięki poprzedzeniu posiłku białkiem - szybciej odczuwamy stan najedzenia. To jednak nie koniec korzyści. Używając często stosowanych terminów można powiedzieć, że białko obniża ładunek glikemiczny potraw. Efekt ten został zanotowany w przypadku osób z cukrzycą typu II, gdzie spożywanie 50 g białka serwatkowego przed bardzo wysokoglikemicznym posiłkiem powodowało zmniejszenie poziomu glukozy po posiłku o 28% w porównaniu do grupy kontrolnej, która otrzymywała placebo.

Można zaryzykować stwierdzenie, iż podobnie będą działać również inne białka, w tym kazeina, albumina jajeczna czy białka mięsne i sojowe. Trzeba się liczyć z tym, że prawdopodobnie serwatka ma w tej materii (wpływ na glikemię i wpływ na łaknienie) najsilniejsze właściwości, a dodatkowo także jest silnie termogenna, co wynika z szybkiej kinetyki wchłaniania i metabolizmu.

Spożywanie porcji odżywki białkowej przed każdym posiłkiem może być z jednej strony nudne i nieekonomiczne, a z drugiej strony - nawet niezdrowe. Jeśli bowiem spożywamy cztery posiłki dziennie i przed każdym chcielibyśmy przyjąć 50g koncentratu lub izolatu serwatkowego, to szybko by się okazało, że dzienna dawka protein jest skrajnie wysoka. Można natomiast z przedstawionych tutaj informacji zrobić użytek okolicznościowy. Kiedy wiemy, że przed nami “wysokoglikemiczna uczta”, można pomyśleć o poprzedzeniu jej porcją chudego białka, np. w postaci proteiny serwatkowej. W ten sposób szybciej poczujemy się najedzeni i obniżymy poposiłkową glikemię. Po porcję białka możemy też sięgnąć wtedy, gdy jesteśmy bardo głodni i mamy obawę, że będziemy mieli problem by poprzestać na zaplanowanej dawce pokarmu, która za moment nas czeka. To może być potencjalnie korzystne dla zdrowia metabolicznego i estetyki sylwetki.

 

 

Komentarze   

#5 tona_żelastwa_na _klate 2016-01-15 12:11
nie wyobrażam sobie życia bez tego drogocennego suplementu :)
#4 El Pacerro 2016-01-15 11:59
białko to podstawa :)
#3 Adam1 2016-01-14 16:56
polecam czekoladowe :lol:
#2 Khan 2016-01-14 16:47
dzień bez białka dniem straconym :D
#1 BORAT 2016-01-14 16:21
białko musi być :)

Zaloguj się, by móc komentować

Nasz Sklep on-line



 









Partnerzy





Zadanie w zakresie wspierania i upowszechniania kultury fizycznej realizowane jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin

























 


















OFERTA WYNAJMU

Gościmy

Odwiedza nas 427 gości oraz 0 użytkowników.

Dawne Kino

Paco Zana 72

Spot PACO

Spot sklepu PACO

Kluby Sportowe PACO