Logowanie

Kurs Trenera

Paco Power

Licznik Odwiedzin

Dzisiaj:3804
Wczoraj:6144
W tygodniu:3804
W miesiącu:187776
Ogólnie:5923574

Kto jest online

3
Online

poniedziałek, 29, kwiecień 2024 14:00

Produkty na Allegro

Nasz kanał filmowy

KS PACO

GH Twierdza Zamość

PACO Warszawa

Taniesuple.org

PACOPOWER

Promowane produkty

PACO POWER Multi-Vitamin

PACO POWER Multi-Vitamin

Karta Dużej Rodziny

Lubelska Karta Seniora





LUBIKA





Stewia jest rośliną, która posiada sporo ciekawych właściwości. Powszechnie znana jest głównie z tego, że zawiera substancje, które nadają produktom spożywczym słodki smak, ale warto wiedzieć, że związki te kryją w sobie kilka innych walorów. W efekcie stewia może nie tylko w sposób bezkaloryczny poprawiać walory smakowe napojów i potraw, ale dodatkowo także - pozytywnie wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu.

Na naszym rynku dostępnych jest wiele niskokalorycznych zamienników cukru. Większość z nich jednak postrzegana jest z pewną nieufnością, co wynika z przedstawiania ich często w złym świetle w rozmaitych opracowaniach naukowych. Świetnym przykładem jest aspartam, który wciąż postrzegany jest przez niektóre osoby jako “szkodliwa chemia” czy też wręcz “trucizna”, której trzeba unikać. Faktycznie przyznać trzeba, że cokolwiek by nie mówić, to większość niskokalorycznych substancji słodzących to produkty chemicznej syntezy, a nie związki wyekstrahowane “z natury”. I tutaj pewnym przełomem jest stewia, a dokładnie pozyskiwane z niej naturalne substancje - stewiozydy.

Chociaż w Polsce stewia ciągle postrzegana jest jako “nowość”, to historia jej stosowania jest bardzo długa. Zastosowanie w przemyśle spożywczym stewia znalazła cztery dekady temu, przy czym na obszarze Unii Europejskiej używana jest ledwie kilka lat! Stewiozydy były wielokrotnie badane i co ciekawe okazało się, że są nie tylko bezpieczne ale i pożyteczne.

Poprawiają one tolerancję glukozy wpływając na parametr taki jak wrażliwość insulinowa. Jest to niezwykle ważne dla ogólnie pojętego zdrowia metabolicznego, zwłaszcza w przypadku osób borykających się ze sporym nadmiarem tkanki tłuszczowej i wszystkich chcących poprawić kompozycję sylwetki. Aktywność fizyczna i odpowiednia dieta  to kluczowe czynniki poprawiające ten parametr metaboliczny. Stewiozydy należą do czynników żywieniowych, które mogą dołożyć swoją cegiełkę do tego procesu.

Pamiętaj - zanim kupisz, przeczytaj uważnie to, co jest napisane na opakowaniu!

Niestety, sprawa ze stewią nie jest tak kolorowa jak mogłoby się wydawać. Zakup dobrego preparatu zastępującego cukier, opartego na tej roślinie jest po prostu trudny. Producenci tego słodzika często dodają do niego… maltodekstrynę czyli cukier będący polimerem glukozy. Na naszym rynku istnieje wiele środków tego typu, które nawet w 98% składają się z węglowodanów, a jedynie w 2% ze stewiozydów. A Wy jakie macie zamienniki cukru? :)

Komentarze   

#5 tona_żelastwa_na _klate 2016-01-15 12:04
czasami w świeta skuszę się na kawałek ciasta ze stewią , który sam wypiekam
#4 El Pacerro 2016-01-15 11:58
dla mnie odpada , od lat niczego nie dosładzam
#3 Adam1 2016-01-14 16:55
jak już muszę coś sobie dosłodzić to robię to słodzikiem
#2 Khan 2016-01-14 16:46
kiedyś mi nie podchodziła teraz już się przyzwyczaiłem
#1 BORAT 2016-01-14 16:20
ja wogóle nie słodzę odzwyczaiłem się

Zaloguj się, by móc komentować

Nasz Sklep on-line



 









Partnerzy





Zadanie w zakresie wspierania i upowszechniania kultury fizycznej realizowane jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin

























 


















OFERTA WYNAJMU

Gościmy

Odwiedza nas 431 gości oraz 0 użytkowników.

Dawne Kino

Paco Zana 72

Spot PACO

Spot sklepu PACO

Kluby Sportowe PACO