dzięki galaretowatej konsystencji jaką przybiera w przewodzie pokarmowym osłania jego ścianki i zapobiega przyklejaniu się trawionego pokarmu do jelit, co z kolei zapobiega niestrawności i gniciu pokarmu. Spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia, co daje dłuższe uczucie sytości po posiłkach, oraz zmniejsza wydzielanie insuliny. Oprócz tego sok z cytryny zawiera wapń i potas, oraz śladowe ilości żelaza i witaminy A. Ale to nie wszystko. Napój z cytryną jest świetny przy dnie moczanowej, kamicy nerkowej czy kamieniach żółciowych. „Rozpuszcza” kwas moczowy, który może powodować ból stawów i kolan. Ponadto szklanka wody z cytryną wzmacnia odporność organizmu, pomaga utrzymać odpowiednie pH w organizmie, uzupełnia sole mineralne i pomaga w produkcji soków trawiennych. Jak widać zalet jest sporo, tak więc warto ją pić! Jest przecież tania, łatwo dostępna a przygotowanie jej nie wymaga umiejętności kulinarnych.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.