Pestki dyni są też bogate w witaminę B3, czyli niacynę, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego - 100 g zaspokaja 30% dziennego zapotrzebowania. Dynia posiada właściwości antywirusowe i anty-grzybicze, ponadto mają wyjątkową kombinację wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz fitosteroli, które zapobiegają miażdżycy. Wyciśnięty z nich olej należy do najsmaczniejszych i najcenniejszych tłuszczów roślinnych. Znajdująca się w pestkach kukurbitacyna – nieszkodliwa dla człowieka, jest szkodliwa dla znajdujących się w jego organizmie drobnoustrojów, czy robaków. To sprawia, że są one wykorzystywane również w walce z pasożytami układu pokarmowego. Takie pasożyty to tasiemce, owsiki czy glisty. Jeśli masz kłopoty z koncentracją, masz też kolejny powód, by włączyć je do swojej diety ponieważ zawierają lecytynę.
Słonecznik jest również cenny i wart uwagi. Kto z nas nie skubał w dzieciństwie słonecznika? Dzisiaj w sklepach można kupić gotowe już wyłuskane ziarna. Nasiona z odmian jadalnych zawierają: duże ilości tłuszczu (około 45%), białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas foliowy, magnez, żelazo, wapń, potas, cynk, witaminy E, A, D. Najwięcej drogocennych składników mają nasiona łuskane samodzielnie. Wapń zawarty w pestkach słonecznika wzmacnia kości i zęby, chroni serce, łagodzi objawy alergii. Magnez uspokaja, poprawia koncentrację, niweluje poziom stresu i obniża ciśnienie krwi. Witamina A poprawia koloryt skóry oraz sprawia, że lepiej widzimy o zmroku. Słonecznik, to również bogate źródło łatwo przyswajalnego żelaza, które bierze udział w rozprowadzaniu tlenu do wszystkich komórek. Ponadto spożywanie ziaren słonecznika ma bardzo korzystny wpływ na naszą cerę, wygładza ją i poprawia koloryt skóry. Zarówno nasiona dyni jak i słonecznika można dodawać do różnych sałatek, a piekarze często używają ich jako dodatek do pieczywa. Musimy pamiętać jednak że nasiona słonecznika zawierają dużo tłuszczu (ok 45%) a co za tym idzie są bardzo kaloryczne 100g nasion słonecznika to ok. 550 kcal.
Wy też lubicie pochrupać je przed telewizorem? prażone są pyszne! ja dosypuję je jeszcze do owsianki :)
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.