Oczywiste jest również, że im większa ilość pożywienia, tym organizm będzie dłużej je trawił.Zwykle zaleca się, aby konkretny posiłek spożyć ok. 3 godzin przed rozpoczęciem ćwiczeń lub lekki 1–2 godzin przed treningiem. Tak naprawdę każdy z nas jest inny, stąd należy poeksperymentować i określić najlepszy dla siebie czas posiłku i ilość spożywanych produktów. Produkty zawierające węglowodany mają różny wpływ na poziom cukru we krwi.
Węglowodany o niskim indeksie glikemicznym zapewniają powolne procesy trawienia, co pozwala na utrzymanie równomiernego poziomu cukru we krwi, podczas gdy węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym trafiając do organizmu, natychmiastowo podwyższają poziom glukozy na bardzo krótki czas. Można zatem stwierdzić, że pożywienie zawierające węglowodany wolne (niski IG) korzystniej będzie spożywać przed treningiem, ponieważ prowadzi to do równomiernego uwalniania glukozy do krwi, co pozwoli utrzymać prawidłowy poziom cukru przez dłuższy czas.
Większość sportowców jest w stanie spożywać węglowodany godzinę przed treningiem bez obniżenia wydajności, a w niektórych przypadkach powoduje to nawet zwiększenie efektywności treningu. Ale jest grupa osób, u których po spożyciu węglowodanów na krótko przed treningiem obniża się poziom glukozy we krwi, temu procesowi towarzyszą zmęczenie i zawroty głowy. Jest to odpowiedź na zwiększenie wykorzystania węglowodanów, które występuje po ich spożyciu, co prowadzi do wzrostu poziomu insuliny.
Gdy początek treningu zbiega się z dodatkowym wykorzystaniem węglowodanów, zazwyczaj można zauważyć nieznaczny spadek zawartości glukozy we krwi. Dla większości ludzi jest to zjawisko przejściowe, które szybko zostaje uregulowane przez organizm bez żadnych skutków ubocznych. Ale w niektórych przypadkach spadek stężenia glukozy we krwi może być znaczący lub dana osoba jest wyjątkowo wrażliwa na zmiany. Takie osoby powinny poeksperymentować i znaleźć odpowiedni czas na posiłek przed treningiem, również najlepsze dla nich będą węglowodany o niskim IG, które sprzyjają powolnemu uwalnianiu glukozy i mniejszemu wydzielaniu insuliny.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.