Tolerowany wyższy poziom przyjmowania witaminy D został określony na 2000 j.m. Występujące objawy są związane z hiperkalcemią - nudności i wymioty, brak apetytu, zaparcia, osłabienie i łatwe męczenie się, nadmierne pragnienie, wzmożone oddawanie moczu, świąd skóry, bóle głowy. Przy towarzyszącej hiperkalciurii może dochodzić do tworzenia złogów nerkowych (kamica nerkowa), a także zwapnień (nefrokacynoza), następnie do niewydolności nerek. Złogi wapniowe mogą pojawiać się w tkankach: np. tętnicach, sercu, płucach. U dzieci można zaobserwować opóźnienia w rozwoju psychomotorycznym. Jakie są pokarmowe źródła witaminy D?
Pod wpływem światła słonecznego w drożdżach i roślinach powstaje ergokalcyferol. Cholekacyferol znajduje się w rybach oleistych i ich produktach (tran).
- tran i oleje rybne
- ryby (łosoś, dorsz, tuńczyk, śledź, makrela, sardynki)
- wątroba (olej z wątroby dorsza: ok. 1400 IU D3/łyżeczkę)
- jaja (żółtko jaja kurzego: 20 IU D3/szt.)
- grzyby (suszone grzyby shiitake: 1600 IU D2/100 g)
Z tego względu, że zwykle dieta nie zawiera wystarczającej ilości witaminy D niektóre produkty spożywcze są w nią wzbogacane. W USA wzbogaca się np. mleko i jogurt, płatki śniadaniowe, sok pomarańczowy oraz margarynę. W krajach europejskich są to głównie: margaryna i płatki śniadaniowe.
W okresach jesienno - zimowych warto wspomagać się suplementacją wit. D, dobrym rozwiązaniem jest też odwiedzenie od czasu do czasu solarium- oczywiście z umiarem. Witamina D3 dostępna jest w naszych punktach. Zapraszamy!
Hiperfosfatemia – stan, w którym dochodzi do zwiększenia stężenia fosforanów nieorganicznych w surowicy krwi ponad 1,4 mmol/l.