- Jaja,
- brokuły,
- pomidory,
- jogurt naturalny
- ząbek czosnku lub 2
Brokuły dzielę na różyczki i gotuję w wodzie z dodatkiem soli. Brokuły nie powinny być rozgotowane, ani też twarde. Kiedy będą gotowe, przekładam je szybko na durszlak i przelewam zimną wodą, aby warzywo nie utraciło zielonego koloru. Jajka gotuję, studzę i obieram ze skorupek. Pomidory i jajka kroję na ćwiartki lub połówki. Przygotowuję dużą, szklaną miskę, lub spory półmisek, układam na nim brokuły jajka i pomidory. Każdą warstwę polewam sosem czosnkowym przygotowanym tylko z jogurtu naturalnego (świetny jest grecki) i czosnku. Czosnek drobno siekam lub wyciskam wyciskarką. Dodaję sól i pieprz do smaku. Zwykle przygotowuję go troszkę wcześniej (ok kilku godzin). Przepis jest bardzo prosty i szybki. Wypróbowałam go już wiele razy i uwierzcie mi, że taka sałatka polana sosem czosnkowym to niebo w gębie! Lubię zajadać ją z grzankami z razowego pieczywa. Smacznie i zdrowo. Chyba ta sałatka znów pojawi się na moim wielkanocnym stole. Smacznego!
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.