Składniki: na ok. 10 ciasteczek
- 1 duże jabłko lub 2 małe
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1 jajo
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oleju roślinnego (może być kokosowy)
- 1 łyżeczka cynamonu
Jajo wbijam do miski i roztrzepuję widelcem. Jabłko obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach , dodaję do roztrzepanego jaja, mieszam. Następnie dodaję miód, olej, płatki owsiane oraz cynamon, całość ponownie mieszam i zostawiam pod przykryciem na ok. 15 minut, aby płatki spęczniały. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładam łyżką niewielkie porcje ciasta i formuję płaskie ciasteczka. Ciastka piekę przez ok. 12-15 minut, aż będą złociste, następnie delikatnie zsuwam je na kratkę-ruszt i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia. Przy zrobieniu większej ilości przechowuję je do 2-3 dni w metalowej puszce lub pojemniku hermetycznym. Smacznego!
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.