Korzyści z CLA: W pierwszej kolejności warto przede wszystkim wspomnieć o domniemanym wpływie na chorobę nowotworową. Eksperymenty przeprowadzone na zwierzętach lub kontrolnych hodowlach testowych potwierdzają, że CLA może mieć realny wpływ na protekcję ustroju przed rozwojem chorób onkologicznych. Wysoki poziom sprzężonego kwasu linolowego w surowicy krwi warunkuje spadek ryzyka rozwoju raka piersi.
Jak wiadomo, NNKT regulują naszą gospodarkę lipidową, co jest nierozerwalnie związane z poziomem cholesterolu. Suplementacja sprzężonym kwasem linolowym skutecznie zapobiega utlenianiu lipoproteiny LDL czyli tak zwanego „złego cholesterolu”. Ponadto CLA stanowi bardzo dobry sposób na zmniejszenie tempa rozwoju procesów miażdżycowych. Oprócz tego, CLA niejednokrotnie wchodzi w skład wielu kosmetyków poprawiających wygląd i kondycję skóry. Mowa tu przede wszystkim o preparatach niwelujących symptomy starzenia się oraz przeciwdziałających nadmiernemu wysuszeniu cery.
CLA jest znane przede wszystkim jako suplement diety skierowany do osób borykających się z problemem nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej bądź starających się skutecznie pozbyć nadprogramowych kilogramów. CLA odpowiada za skuteczne nasilenie działania noradrenaliny, czyli hormonu, który prowadzi do stymulacji produkcji cAMP. Z kolei zwiększona zawartość tego związku w ustroju skutkuje skutecznym nasileniem procesu lipolizy – destrukcji cząsteczek tłuszczowych i eliminacji niepotrzebnych składników tłuszczu.
Oprócz nasilenia procesów niwelowania niepotrzebnej tkanki tłuszczowej, sprzężony kwas linolowy oddziałuje na masę mięśniową. Co do nadmiernej masy ciała należy wspomnieć o wpływie CLA na cukrzycę. Niedobór tego związku jest odnotowywany w tej jakże popularnej chorobie metabolicznej. W celu złagodzenia objawów cukrzycy oraz jej następstw, lekarze i specjaliści niejednokrotnie polecają suplementację CLA.
W jakich produktach i artykułach spożywczych należy szukać CLA? Przede wszystkim w tłuszczach roślinnych jak olej słonecznikowy, sojowy czy ten uzyskiwany z wiesiołka. Oprócz tego, duże ilości CLA są spotykane w produktach pochodzenia zwierzęcego jak baranina, cielęcina czy wołowina. Ponadto kwas linolowy pojawia się w artykułach mlecznych, takich jak jogurty, kefiry, masło i sery. Co więcej, na obecnym rynku z suplementami diety dostępność CLA nie jest żadnym problemem.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.