Bogate są w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. To ważne w profilaktyce i leczeniu miażdżycy. Ponadto dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, otręby owsiane zapewniają dobre nawilżenie skóry. Łagodzą też podrażnienia, spowodowane alergią. Dzienna dawka "zdrowotna" otrębów owsianych dla dorosłego człowieka wynosi około 3 łyżek dziennie. Nie ma lepszego źródła błonnika niż otręby owsiane. Właściwości tego produktu to przede wszystkim:
- - obniżanie poziomu złego cholesterolu
- - regulacja przewodu pokarmowego
- - obniżanie poziomu cukru we krwi
- - usuwanie z organizmu kwasów żółciowych, toksyn i metali ciężkich
Otręby owsiane są bardzo istotne w dietach osób odchudzających się, a to za sprawą tego że mają niesamowitą zdolność do pochłaniania wody i pęcznienia w żołądku. Daje to uczucie sytości, zmniejsza apatyt i tym samym ułatwia odchudzanie. Ponieważ otręby owsiane nie są całkowicie trawione w przewodzie pokarmowym, są także świetnym „pochłaniaczem” kalorii. Duża kleistość sprawia, że przyczepiają się do pozostałych składników pokarmu i zapobiegają nadmiernemu wchłanianiu kalorii. Warto je dodawać do jogurtu czy owsianki. Ja bardzo często robię z nich panierkę do kotletów- zamiast bułki tartej i szczerze polecam takie rozwiązanie! :)
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.