Poza tym składniki aktywne zawarte w arbuzie wspomagają pracę układu krążenia, wydalają z organizmu szkodliwe związki gromadzące się w mięśniach w czasie intensywnych ćwiczeń. Czy wiecie że arbuz stanowi najbogatsze źródło naturalnej L-cytruliny (w 100 g znajduje się 300 mg)? Cytrulina, rozszerzając światło naczyń krwionośnych, powoduje efekt tzw. „pompy mięśniowej”, w konsekwencji którego dochodzi do zwiększenia objętości mięśni w trakcie ćwiczeń. W związku z tym arbuz pozwala na bardziej intensywny trening oraz wspomaga regenerację mięśni :) Badania dowiodły ze spożywanie ok. dwóch szklanek soku arbuzowego dziennie zwiększa poziom argininy we krwi o ponad 10%, co przyczynia się do lepszego ukrwienia i odżywienia tkanki mięśniowej. Zaskakujące prawda? Jak już wcześniej wspomniałam arbuz w 92% składa się z wody, która jest wzbogacona związkami mineralnymi, takimi jak potas i wapń, w związku z tym nie tylko szybko gasi pragnienie, lecz także uzupełnia niedobór elektrolitów w organizmie. Mimo tego że arbuz jest nisko kaloryczny (30kcal w 100g), to nie nadaje się on dla cukrzyków, ponieważ ma wysoki indeks glikemiczny, w związku z tym podnosi szybko poziom cukru we krwi. Powinny na niego uważać również osoby odchudzające się.
Przed nami ciepłe dni. Uwielbiam arbuza prosto z lodówki :) jest idealną przekąską w upały. Oczywiście wszystko z umiarem! :)
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.