Codzienna owsianka czy omlet tzw. suchar ;) nabiorą nowego charakteru dodamy do nich sezonowych owoców. Fajnym pomysłem będą owoce jagodowe, jak i czereśnie czy też brzoskwinie lub nektarynki. Owoce te mogą również stanowić pyszny deser lub dodatek do niego, można je spożywać jako przekąskę. Podobnie sytuacja wygląda z warzywami – boćwina, młode ziemniaki, cukinia, bakłażany, rzodkiewki i wiele innych, mogą w prosty sposób wzbogacić smak dotychczas spożywanych potraw. Niewątpliwym walorem produktów sezonowych jest ich przystępna cena, wadą natomiast stosunkowo krótka czasowa dostępność, dlatego też łatwo je przegapić.
Najbardziej lubimy te przyprawy, które znamy. Rzadziej też wybieramy świeże zioła, bo są bardziej wymagające w kwestii przechowywania i obróbki kulinarnej. Oprócz typowej zieleniny w stylu pietruszki, szczypiorku, koperku, warto pomyśleć o bazylii, oregano, rozmarynie czy kolendrze. Z takim zestawem ziół posiłki i cały dom przy okazji nabiorą nowego, niesamowitego aromatu.
Ryż góruje w jadłospisach osób dbających o zdrowie i higieniczny tryb życia. Zazwyczaj też jest to ograniczenie do jednego, góra dwóch rodzajów ryżu chociaż dostępne są niezliczone jego odmiany, trzeba tylko rozejrzeć się po sklepowych półkach :) Dodatkowo, nic nie stoi na przeszkodzie, aby uwzględnić w menu ziemniaki (np. młode), bataty oraz kasze, których różnorodność jest przeogromna (kasza jaglana, gryczana biała lub prażona). Ciekawą opcją jest także komosa ryżowa :)
Dość łatwo ulegamy presji celebrytów czy też specjalistów od marketingu, sięgając po wiele produktów żywnościowych (nie zawsze wartościowych pod względem odżywczym), tylko i wyłącznie dlatego, że tak wypada lub dlatego, iż reklama przekonała nas o ich walorach. Dlatego też kupujemy produkty fit lub light, substytuty cukru (np. syropy różnego typu), magiczne napoje, wierząc, że dokonujemy właściwego urozmaicenia. Warto jednak przed zakupem „wynalazku” zapoznać się z jego składem.
Urozmaicenie jadłospisu nie musi być trudne. Nie zawsze wymaga całkowitego przeorganizowania menu – sprowadza się w zasadzie wyłącznie do umiarkowanego zaangażowania i odrobiny chęci. Przełamanie rutyny na talerzu wiąże się z wieloma korzyściami – zwiększa satysfakcję z jedzenia, a także odwraca uwagę od niskowartościowych produktów żywnościowych, dodatkowo wzbogaca menu o wiele cennych składników.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.