Logowanie

Kurs Trenera

Paco Power

Licznik Odwiedzin

Dzisiaj:4277
Wczoraj:7860
W tygodniu:40031
W miesiącu:75304
Ogólnie:6008466

Kto jest online

1
Online

sobota, 11, maj 2024 15:14

Produkty na Allegro

Nasz kanał filmowy

KS PACO

GH Twierdza Zamość

PACO Warszawa

Taniesuple.org

PACOPOWER

Promowane produkty

PACO POWER Multi-Vitamin

PACO POWER Multi-Vitamin

Karta Dużej Rodziny

Lubelska Karta Seniora





LUBIKA





 Niewłaściwe przechowywanie i niewłaściwa obróbka termiczna warzyw może pozbawić je wielu ważnych dla zdrowia składników mineralnych i witamin, a w szczególności witaminy C i kwasu foliowego. Powinniśmy chyba zacząć od właściwego przechowywania warzyw po ich kupieniu. Miejsce dla warzyw powinno być chłodne i ciemne, czyli lodówka będzie jak najbardziej dobrym miejscem. Warzywa i owoce najlepiej jest przechowywać w pojemnikach na samym dole lodówki, gdyż tam panuje dla nich optymalna temperatura i wilgotność. Warto używać pojemników próżniowych, które ograniczają dostęp tlenu, taki pojemnik aż pięciokrotnie wydłuży okres świeżości warzyw.

Czy wiecie że np. szpinak po dwóch dniach przechowywania traci aż 25% witaminy C? Druga równie istotną rzeczą jest samo przygotowanie warzyw- najlepiej myjmy je krótko pod bieżącą wodą, nie moczmy ich, gdyż już podczas samego moczenia tracimy witaminy rozpuszczalne w wodzie. Lepiej ich też nie obierać (skórka zawiera nawet do 10 razy więcej witamin niż miąższ). Na przykład młode ziemniaczki wystarczy wyszorować szczoteczką :) Unikajmy też krojenia produktów przed myciem i gotowaniem (przekrojone mają dodatkową powierzchnię, przez którą tracą wartości odżywcze), używaj małej ilości wody do gotowania, warto na takim bulionie ugotować zupę lub sos, okazuje się że w takiej wodzie jest wiele witamin wypłukanych właśnie z warzyw. Najkorzystniej spożywać warzywa w stanie surowym. Niestety jest to chyba niemożliwe, często jemy warzywa na ciepło do obiadu.

W takim razie jak przygotować warzywa by były jednocześnie smaczne i nie potraciły swoich wartości? Jednym z lepszych sposobów jest gotowanie na parze (to metoda gdzie zachowanych jest najwięcej wartości odżywczych) i pieczenie. Grillowanie też jest dobrym sposobem o ile grillujemy na specjalnych tackach i naturalnej (nie chemicznej) podpałce. Jeśli gotujemy warzywa, używajmy małej ilości wody, warzywa wrzucajmy na wrzątek, i gotujmy krótko pod przykryciem . Smażenie natomiast jest nie zalecane. Produkty smażone poddawane są temperaturze powyżej 300°C, co powoduje utratę witamin i minerałów oraz tworzenie się szkodliwych związków chemicznych.

Komentarze   

#4 escobar 2016-06-15 19:47
ja wolę na świeżo
#3 Adam1 2016-06-14 16:39
ja tam zjem każde nie wybrzydzam :)
#2 Khan 2016-06-14 16:17
polecam grillowane :lol:
#1 BORAT 2016-06-14 16:12
ja tylko z parowaru lub surowe

Zaloguj się, by móc komentować

Nasz Sklep on-line



 









Partnerzy





Zadanie w zakresie wspierania i upowszechniania kultury fizycznej realizowane jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin

























 


















OFERTA WYNAJMU

Gościmy

Odwiedza nas 334 gości oraz 0 użytkowników.

Dawne Kino

Paco Zana 72

Spot PACO

Spot sklepu PACO

Kluby Sportowe PACO