Większość dostępnych informacji przyrównuje olej kokosowy do tłuszczy MCT, czyli tłuszczy średnio łańcuchowych, które wchłaniane i metabolizowane są inaczej niż kwasy długołańcuchowe pospolicie występujące w żywności. Tłuszcze MCT posiadają właściwości termogenne i zwiększają wydatkowanie energii. Dzięki czemu włączenie ich do diety może sprzyjać odchudzaniu. Oleju koksowego nie należy bezpośrednio utożsamiać z tłuszczami MCT. Niemniej jednak olej ten jest produktem sprawnie wchłanianym oraz utlenianym. Z powodzeniem może być stosowany w diecie sportowców, osób odchudzających się, czy też osób z zaburzonym trawieniem tłuszczy.
Olej kokosowy najczęściej występuje w formie rafinowanej i nierafinowanej. Olej kokosowy nierafinowany extra virgin, to ten który pięknie pachnie kokosem, w postaci stałej ma klarowny biały kolor. Świetnie nadaje się do spożywania na zimno. Do smażenia z powodzeniem możemy stosować rafinowaną wersję tego tłuszczu. Olej rafinowany jest bezbarwny, pozbawiony smaku i zapachu. Forma ta jest sporo tańsza. Ta wersja znajdzie również zastosowanie w pielęgnacji ciała.
Olej kokosowy posiada wiele zastosowań w kuchni. Jedną z największych jego zalet jest wysoka temperatura dymienia. Tłuszcz kokosowy zawiera śladowe ilości kwasów wielonienasyconych, przez co znakomicie nadaje się nawet do długotrwałego smażenia, bez obawy, że zacznie dymić i powstaną szkodliwe tłuszcze trans. Warto pożegnać się z olejem słonecznikowym, jeśli jeszcze tego nie zrobiliście i wprowadzić do swojej kuchni olej kokosowy. Do smażenia omletów, naleśników, placków świetnie nadaje się olej kokosowy nierafinowany. Idealnie sprawdzi się również do przyrządzania orientalnych potraw, wydobywając z nich pełnię smaku i aromatu. Nadając potrawom delikatny kokosowy aromat. Jeśli smażmy jajka, mięso czy ryby i nie chcemy, aby zyskały kokosowego posmaku, możemy wykorzystać olej kokosowy rafinowany.
Ze względu na swoje właściwości olej kokosowy trawiony, wchłaniany i metabolizowany jest inaczej niż bogate w kwasy długołańcuchowe produkty spożywcze. Dzięki temu nie obciąża układu pokarmowego i stanowi szybkie źródło energii, co można wykorzystać stosując w posiłkach okołotreningowych. Może on stanowić dodatek do koktajli czy też bulletproof coffee. Dzięki szybkiemu wchłanianiu może zarówno dodawać energii do ćwiczeń, jak i przyspieszać procesy regeneracyjne.
Koniecznie należy wspomnieć o zdrowotnych właściwościach oleju kokosowego. Kwasy laurynowy i kaprynowy zawarte w oleju kokosowym wykazują właściwości antybakteryjne, antywirusowe i przeciwpierwotniakowe. W przeciwieństwie do antybiotyków, kwasy te nie niszczą całej flory bakteryjnej, ale atakują jedynie szkodliwe i groźne bakterie oraz wirusy. Silne antybakteryjne i antygrzybiczne właściwości tego oleju pozwalają z powodzeniem stosować go zewnętrznie, aby zwalczać różnego rodzaju wysypki i egzemy, a także przyspieszać leczenie skaleczeń i otarć naskórka. Olej kokosowy może być wykorzystywany w leczeniu trądziku, pomaga również w zwalczaniu grzybicy stóp.
Świetnie sprawdzi się jako środek nawilżający zastępujący kremy i balsamy, a także odżywki do włosów. Pozwala zadbać o zdrową skórę, wzmocnić jej elastyczność i zapobiegać zmarszczkom. Olej kokosowy wykorzystywany jest w przypadku włosów pozbawionych blasku i przesuszonych. Zapobiega wypadaniu włosów, wnika w ich strukturę i nadaje blask oraz wzmacnia włosy.
Produkt ten dostępny jest w każdym punkcie Paco, a także w naszym sklepie internetowym TUTAJ :)
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.