Zwykle moje śniadanie to owsianka z odżywką białkową lub bez, jajecznica albo zwykłe jajka sadzone. Jak mam ciut więcej czasu rano (a zwykle to jest w weekendy) lubię pokombinować i przygotować sobie coś smacznego, zarówno ładnie wyglądającego. Jeśli chodzi o owsiane racuchy z jabłkami to już gościły na moim śniadaniowym stole. Ale placuszków twarogowych jeszcze nie próbowałam. Tak coś mi się wydaje że wkrótce i one zagoszczą na moim stole. Oto przepisy
- Placuszki twarogowe
- Składniki:
- – 100 g twarogu
- – 1 jajko – 30 g WPC
- – truskawki
- – wiórki kokosowe
- Przygotowanie:
- 1. Twaróg rozdrabniamy, mieszamy z żółtkiem i WPC
- 2. Ubijamy białko
- 3. Delikatnie mieszamy białko z wcześniejszą masą ,dodajemy wiórki i truskawki
- 4. Smażymy na małym ogniu po 3-4 minuty z każdej strony.
- Owsiane racuchy z jabłkiem
- Składniki:
- 4 łyżki mąki owsianej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki wody gazowanej
- aromat rumowy
- 1 jabłko
- olej do smażenia (np. kokosowy)
- Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, wodę gazowaną, kilka kropli aromatu rumowego i obrane, starte na tartce jabłko. Wszystko dokładnie miksujemy i smażymy na rozgrzanej patelni z olejem.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.