Czym jest białko?
Każda komórka twojego ciała zbudowana jest z białka. Jest to związek organiczny odpowiadający za budowę komórek, transport substancji odżywczych, regulację procesów hormonalnych. Składają się z niego wszystkie organy i mięśnie. Pewnie nie zdajesz sobie z tego sprawy, ale ilość mięśni decyduje o wyglądzie skóry - jej napięciu, jędrności. Organizm potrzebuje odpowiedniej ilości białek również do wytwarzania enzymów i hormonów.
1. Buduje i regeneruje mięśnie
2. Przyspiesza przemianę materii
3. Reguluje poziom cukru i insuliny we krwi
4. Wpływa korzystnie na stan skóry
Odpowiednia ilość białka w diecie zapewnia nam też dobrą odporność organizmu. Białko buduje beztłuszczową masę mięśniową (nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej!) jednak zbyt duże spożycie białka jest dla nas niezdrowe - obciąża nerki, bardzo zakwasza organizm. Dlatego ważne jest wypijanie dużej ilości płynów. Ciekawostką jest też, że ze spożytego białka 30% energii przeznaczane jest na samo jego rozłożenie i trawienie!
Zbyt mała ilość białka w diecie może spowodować:
- ciągłe zmęczenie,
- wypadanie włosów, łamliwość paznokci,
- utratę masy mięśniowej,
- zaburzenia gospodarki hormonalnej,
- pogorszenie stanu skóry,
- wzrost wagi, przyrost tkanki tłuszczowej,
- u dzieci opóźnienie rozwoju,
- wydłużenie czasu regeneracji organizmu,
- brak efektów treningowych
Zapotrzebowanie na białko zależy od wzrostu, budowy ciała oraz twojej aktywności fizycznej i stanu zdrowia:
- osoby mało aktywne: 1 g białka / 1 kg masy ciała
- osoby odchudzające się lub trenujące 1 - 3 razy w tygodniu: 1,2 - 1,5 g białka / 1 kg masy ciała
- osoby trenujące 6 razy w tygdniu: 1,6 - 2,2 g białka / 1 kg masy ciała
Panowie zazwyczaj mają większą masę i szybszą przemianę materii, dlatego też ich zapotrzebowanie na białko jest zazwyczaj większe o ok. 15 - 20%.
Źródło białka:
Białko pochodzenia zwierzęcego:
- mięso zwierząt i jego przetwory (szczególnie pierś z kurczaka, indyka, wołowina),
- ryby,
- jaja,
- mleko i jego produkty (serki wiejskie, twaróg chudy, jogurt naturalny),
Białko pochodzenia roślinnego:
- soja,
- soczewica,
- fasola, groch,
- migdały, orzechy, sezam,
- kasze, komosa ryżowa, amarantus,
- wodorosty
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.