Można spotkać się z określeniem L-karnityny jako substancji witaminopodobnej ze względu na dwojaki sposób jej dostarczania do organizmu. Pierwszy z nich to wyżej wspomniana endogenna synteza w organizmie człowieka.
Ten preparat występuje w pożywieniu jak np. w baraninie, rybach, wieprzowinie czy wołowinie. Warto zaznaczyć, że mięso pochodzenia drobiowego posiada mniejszą zawartość karnityny, a produkty roślinne jedynie śladowe ilości. L-karnityna pełni głównie funkcję transportową. Odpowiada przede wszystkim za dystrybucję kwasów tłuszczowych do mitochondriów. W tym miejscu długołańcuchowe kwasy ulegają przemianie w energię, która umożliwia prawidłowe funkcjonowanie organizmu na poziomie komórkowym.
Prozdrowotne działanie L-karnityny znajduje zastosowanie w przypadku leczenia chorób układu krążenia (np. miażdżycy, niewydolności krążenia czy choroby wieńcowej) lub uszkodzeń mięśni, oraz odgrywa rolę jako środek pomocniczy w terapii otyłości i zaburzeń lipidowych. Suplementacja L-karnityny zalecana jest przede wszystkim wśród osób uprawiających intensywne treningi, wykonujących ciężką pracę fizyczną, a także u wegan i niektórych wegetarian.
Niedobory karnityny mogą prowadzić do miopatii (osłabienia lub zaniku włókien mięśniowych) oraz do powikłań krążeniowych w postaci niewydolności mięśnia sercowego. Istnieją także doniesienia o negatywnym oddziaływaniu preparatu na układ pokarmowy – biegunce, bólach brzucha lub nudnościach. Z drugiej strony badania kliniczne dowodzą dobrej tolerancji tej substancji przez ludzki organizm. L-karnityna znajduje swoje zastosowanie w usuwaniu nadmiaru odkładającej się ilości tłuszczu. Jej transportowa funkcja umożliwia przemianę nadwyżki kwasów tłuszczowych w energię, która jest niezbędna w przypadku wzmożonej aktywności sportowej lub dynamicznej pracy fizycznej.
Z drugiej strony mamy do czynienia z detoksykacyjnym charakterem tego związku, który na zasadzie profilaktyki chroni nasz organizm przed problemami natury krążeniowej oraz zaburzeniami ze strony układu mięśniowego. Doustne podawanie L-karnityny może mieć znaczenie w długo trwających wysiłkach wytrzymałościowych, czyli takich, podczas których organizm korzysta głównie z energii zmagazynowanej w postaci lipidów. W tym przypadku celem suplementacja jest nasilenie w organizmie przemian, pozwalających na wydłużenie czasu wysiłku oraz zwiększenie jego intensywności.
Istnieje wiele dowodów naukowych, że suplementy z L-karnityną korzystnie wpływają na sportowców oraz osoby aktywne. Chodzi tu przede wszystkim o podniesienie wytrzymałości, co wiąże się z opóźnieniem uczucia zmęczenia, organizm szybciej się również regeneruje. W dodatku, u sportowców, którzy stosują L-karnityną zaobserwowano mniejszą ilość wolnych rodników, zmniejszenie uszkodzeń tkanek, mniejsze zakwaszenie mięśni po treningu. L-karnityna ma również wpływ na przyśpieszenie spalania tłuszczy, zmniejsza rozpad aminokwasów, pobudza również syntezę białka, co sprzyja tworzeniu beztłuszczowej masy ciała. Można powiedzieć, że L-karnityna zapewnia organizmowi swoisty trening. Wzmaga zadowolenie podczas aktywności fizycznej, szybciej można wtedy również przejść do wyższej intensywności treningu. Chętnie pomożemy Wam dobrać odpowiedni produkt. Zapraszamy też do naszego sklepu internetowego - TUTAJ
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.