Logowanie

Kurs Trenera

Paco Power

Licznik Odwiedzin

Dzisiaj:6147
Wczoraj:6271
W tygodniu:43914
W miesiącu:129467
Ogólnie:6062629

Kto jest online

5
Online

sobota, 18, maj 2024 23:20

Produkty na Allegro

Nasz kanał filmowy

KS PACO

GH Twierdza Zamość

PACO Warszawa

Taniesuple.org

PACOPOWER

Promowane produkty

PACO POWER Multi-Vitamin

PACO POWER Multi-Vitamin

Karta Dużej Rodziny

Lubelska Karta Seniora





LUBIKA





Dla większości osób mleko to składnik codziennego menu. Nie wszyscy jednak dobrze tolerują produkty mleczne, zwłaszcza jeśli jedzone są w większych niż symboliczne ilościach. No i w tym miejscu pojawia się pytanie: co zrobić w sytuacji, w której nabiał wywołuje problemy ze strony przewodu pokarmowego?

Produkty mleczne nie przez każdego są dobrze tolerowane. U pewnej części naszego społeczeństwa po konsumpcji produktów mlecznych występują symptomy takie jak: wzdęcia, gazy, biegunki, uczucie przelewania w brzuchu i dolegliwości bólowe. Zdecydowanie najczęstszym źródłem problemu jest laktoza, czyli cukier mleczny, który nie przez wszystkich jest dobrze tolerowany. W sytuacji, w której składnik ten wywołuje wymienione przed chwilą problemy mówimy o częściowej lub całkowitej nietolerancji laktozy. Większość z osób, doświadczających przykrych objawów po spożyciu mleka i jego przetworów, nie tyle cierpi na całkowitą nietolerancję laktozy, a na tzw. hipolaktazję.

Laktoza jest disacharydem niezbędnym dla prawidłowego rozwoju organizmu w okresie niemowlęcym. Razem z wiekiem znaczenie żywieniowe tego cukru drastycznie się obniża, a w przypadku młodzieży i osób dorosłych jego spożywanie w większych niż symboliczne ilościach przynosi nierzadko więcej szkód niż korzyści. I nie chodzi tutaj o to, że laktoza, jako cukier prosty, ma jakieś szczególne „tuczące” właściwości czy też – jak głoszą plotki – że powoduje gromadzenie wody w organizmie, nic z tych rzeczy. Tego typu teorie należy między bajki włożyć. Kluczowe znaczenie ma to, że już w okresie dziecięcym zdolność naszego organizmu do wytwarzania niezbędnego do trawienia wspomnianego cukru mlecznego enzymu zwanego laktazą ulega wyraźnemu osłabieniu.

Co zrobić?

Odstawienie nabiału – cokolwiek by nie mówić o wartości odżywczej mleka i jego przetworów pewne jest, że nabiał nie stanowi niezbędnego elementu diety. Innymi słowy wszystkich niezbędnych składników pokarmowych można z powodzeniem dostarczyć z produktów niemających nic wspólnego z mlekiem, choć w przypadku wapnia może być to problematyczne dla osób, które nie posiadają szerszej wiedzy z zakresu żywienia. Eliminacja nabiału sprawia, że z oczywistych powodów źródło problemów znika i problem się rozwiązuje. Ta opcja jest szczególnie korzystna przy całkowitej nietolerancji laktozy. Przy hipolaktazji – można się pokusić o inną opcję.

Zmniejszenie spożycia nabiału – rozwiązaniem mniej drastycznym niż eliminacja produktów mlecznych jest ograniczenie ich konsumpcji. Ta opcja jest całkiem skuteczna jedynie przy hipolaktazji. Zazwyczaj w takich wypadkach zjedzenie np. 150g jogurtu naturalnego czy wypicie 100ml mleka nie powoduje żadnych problemów ze strony przewodu pokarmowego. Podobnie sytuacja wygląda przy zjedzeniu np. 100g serka twarogowego lub kilku plastrów sera podpuszczkowego.

Wybieranie przetworów fermentowanych – produkty nabiałowe poddane działaniu bakterii fermentacji mlekowej zazwyczaj są lepiej tolerowane przez nasz przewód pokarmowy niż ich niefermentowane odpowiedniki. W fermentowanych napojach mlecznych część laktozy rozkładana jest przez bakterie kwasu mlekowego, tak więc kefir czy jogurt zazwyczaj lepiej tolerowane są niż mleko. Niestety nie jest to absolutną regułą, co wynika i z indywidualnej wrażliwości i z jakości omawianych przetworów, która niestety nie jest najczęściej szczególnie wysoka.

Problemy ze strony przewodu pokarmowego, występujące po spożyciu produktów mlecznych, dotyczyć mogą znacznej części populacji. Ich przyczyną w zdecydowanej większości przypadków jest laktoza. Warto pamiętać, że nabiał nie jest niezbędnym elementem menu, choć z drugiej strony jego eliminacja pociąga za sobą konieczność wprowadzenia innych produktów będących źródłem wapnia, np. warzyw zielonych (jarmuż, brokuły, sałata rzymska), warzyw strączkowych, orzechów i migdałów oraz sezamu, a także wysokozmineralizowanych wód, o dużej zawartości tego pierwiastka.

Komentarze   

#1 BORAT 2016-08-16 16:36
jak dobrze że ja mogę przyjmować wszystko

Zaloguj się, by móc komentować

Nasz Sklep on-line



 









Partnerzy





Zadanie w zakresie wspierania i upowszechniania kultury fizycznej realizowane jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin

























 


















OFERTA WYNAJMU

Gościmy

Odwiedza nas 271 gości oraz 0 użytkowników.

Dawne Kino

Paco Zana 72

Spot PACO

Spot sklepu PACO

Kluby Sportowe PACO