Orzechy zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Są doskonałym źródłem białka i innych wartości odżywczych. Ciągle słyszymy jednak o tym, że mogą być bardzo niebezpieczne dla naszej figury. Co zrobić, by korzystać z dobrodziejstw, które możemy sobie zafundować jedząc migdały czy nerkowce i nie utyć.
Orzechy są bez wątpienia zdrowe ze względu na dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), witamin i soli mineralnych a jednocześnie kaloryczne, gdyż zawierają w swoim składzie ponad 85% tłuszczu. Dieta obfitująca w jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) obniża poziom „ złego” cholesterolu, a więc pełni istotną rolę w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Poza utrzymywaniem w ryzach poziomu „złego” cholesterolu, obniżają też poziom cukru we krwi, poprawiają pamięć i koncentrację oraz przeciwdziałają smutkom i lękom. Naukowo udowodniono, że osoby, które jadają orzechy w różnej postaci 5 razy w tygodniu są o ponad 20% mniej narażone na ryzyko zachorowania na nowotwory i choroby serca. Aby orzechy dawały nam to, co w nich najlepsze, trzeba je odpowiednio przechowywać. Wbrew temu, co twierdzą nasze babcie, orzechów nie można przechowywać latami. A już na pewno nie w wilgotnym miejscu, gdzie są doskonałą pożywką dla pleśni. Jeśli nie przepadasz za orzechami włoskimi, sięgnij po orzechy laskowe czy migdały. Do wyboru masz też nerkowce, kasztany jadalne i wiele innych. Regularne spożywanie orzechów włoskich może przynieść naprawdę duże korzyści zdrowotne. Spożywane razem z innymi bogatymi w składniki odżywcze produktami, mają udowodnione działanie zdrowotne.
Ale uwaga! Garść orzechów włoskich to prawie 200 kcal! Dlatego, jeśli chcemy zachować stałą masę ciała, jest to wystarczająca porcja zdrowych kalorii– witamin i składników mineralnych. I jak ze wszystkim, w jedzeniu orzechów także należy zachować umiar.
Kalorie ( zawartość w 100g) :
Orzechy włoskie – 645 kcal
Orzechy pistacjowe – 589 kcal
Orzechy laskowe – 640 kcal
Orzechy ziemne – 560 kcal
Orzechy nerkowca – 566 kcal
Migdały – 570 kcal
Kasztany jadalne – 174 kcal
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.