To najwyższej jakości suplement zawierający 250 mg kwasu alfa-liponowego (ALA) w jednej kapsułce. Składnik ten jest produkowany przez ludzki organizm w niewielkich ilościach. ALA posiada wysoki potencjał antyoksydacyjny. Przekłada się to na jego zdolność do neutralizacji wolnych rodników tlenowych, które są ubocznym produktem intensywnych przemian metabolicznych.
Wiele w ostatnim czasie słyszymy o wolnych rodnikach lecz tak naprawdę nie do końca wiemy o co w tym wszystkim chodzi. Straszy nas nimi telewizja, straszy internet ...
Wolne rodniki to atomy cząsteczki lub jony posiadające na zewnętrznej orbicie pojedynczy, niesparowany elektron. Dążąc do przyłączenia lub oddania elektronu wykazują dużą aktywność chemiczną utleniając każdy związek z którym mają kontakt. Obiektem ataków wolnych rodników w organiźmie człowieka są głównie związki posiadające w cząsteczkach wiązania podwójne jak: białka, DNA lub nienasycone kwasy tłuszczowe wchodzące w skład błon komórkowych, polisacharydy, lipidy (cholesterol) znajdujący się w krwi. Podczas utleniania lipidów powstają wolne rodniki lipidowe (nadtlenki lipidowe) wyzwalające niszczącą reakcję łańcuchową. Wolne rodniki powstają w organiźmie w wyniku reakcji metabolicznych a zwłaszcza w procesie spalania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Mogą również pochodzić z zewnątrz ze skażonego powietrza, dymu z papierosów, występują w zjonizowanym powietrzu, wysoko przetworzonej lub zepsutej żywności, lekach itp. Wolne rodniki tworzą się w wielu produktach spożywczych jak: wyroby cukiernicze o długich terminach przydatności do spożycia, produkty mięsne i roślinne. Dotyczy to szczególnie tłuszczów zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które bardzo łatwo ulegają utlenieniu. Najwięcej tych kwasów zawiera olej kukurydziany i słonecznikowy a najmniej oliwa z oliwek i olej lniany.
W produktach smażonych lub długo przechowywanych, tłuszcze ulegają szybkiemu utlenieniu i pokarmy te zawierają bardzo dużo wolnych rodników. Spożycie takich pokarmów jak chipsy, frytki, krakersy, ciastka, ciasto do pizzy, sosy sałatkowe itp. jest w Polsce powszechne, zwłaszcza wśród młodzieży i staje się niebezpiecznym dla zdrowia przyzwyczajeniem żywieniowym.
Na szczęście na rynku pojawiły sie suplementy, które z powodzeniem przeciwdziałają temu zgubnemu procesowi.
Mowa oczywiście o kwasie alfa-liponowym, w skrócie ALA :)
Ma silne działanie antyoksydacyjne . Przekłada się to na jego zdolność do neutralizacji właśnie wolnych rodników.
Koszt 25 zł a korzyści niewymierne :)
ZAPRASZAMY DO ZAKUPÓW !
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.