Ważne Masło klarowane ma sporo drogocennych właściwości zdrowotnych: nie podnosi cholesterolu we krwi, zawiera kwas masłowy, który ma działanie przeciwwirusowe oraz przeciwnowotworowe, kwasy tłuszczowe zawarte w maśle klarowanym pomocne są w zapobieganiu i leczeniu choroby Alzheimera, bogate jest w witaminy A, D, E i K, które są dobrze wchłaniane, reguluje układ hormonalny.
Ghee to tłuszcz zwierzęcy wytwarzany przez długotrwałe podgrzewanie na niedużym ogniu. W czasie gotowania tłuszcz zostaje pozbawiony m.in. białka oraz wody. Powstały produkt jest praktycznie tylko czystym tłuszczem (nasyconym), bez żadnych osadów czy szumowin. W Indiach klaruje się specjalne masło makhan, wyrabiane z mleka bawolego. Jednak z powodzeniem możemy również sięgnąć po powszechnie dostępne w Polsce masło z mleka krowiego i przyrządzić ghee we własnym domu.
Masło klarowane posiada dwie podstawowe zalety w stosunku do zwykłego masła: jest trwalsze i w zasadzie jak żaden inny tłuszcz nadaje się do długotrwałego, głębokiego smażenia. Ghi jest źródłem przede wszystkim kwasów tłuszczowych nasyconych odpornych na działanie wysokiej temperatury, niewielkiej ilości kwasów jednonienasyconych oraz jedynie śladowych ilości kwasów tłuszczowych wielonienasoconych charakteryzujących się niską stabilnością termooksydatywną. Poza tym masło po sklarowaniu pozbawione jest niemal zupełnie enzymów i białek wpływających niekorzystnie na jego trwałość. Godne uwagi są też walory kulinarne glee, przygotowane z jego udziałem potrawy mają bardzo przyjemny, charakterystyczny aromat i smak.
Wysoka temperatura dymienia masła klarowanego (ok. 250 stopni) sprawia, że można je wykorzystywać zarówno do duszenia, smażenia oraz pieczenia. W przeciwieństwie do zwykłego masła, idealnie nadaje się do smażenia pączków czy frytek, ponieważ podczas długiego ogrzewania masło klarowane nie utlenia się, a dzięki temu nie powstają w nim tłuszcze trans, odpowiedzialne za tworzenie blaszek miażdżycowych. Masło klarowane podkreśla smak wielu potraw między innymi naleśników, warzyw czy jajecznicy. Można śmiało je stosować do wypieków ciast czy pieczenia mięs.
Działa stymulująco na przemianę materii, mobilizuje siły obronne organizmu i odtruwa, wiążąc rozpuszczalne w tłuszczu trucizny oraz pomaga w ich odprowadzeniu z wnętrza tkanek. Dzięki temu, że wnika głęboko w błony komórkowe, jest potężnym środkiem wzmacniania pracy mózgu i systemu nerwowego, zwiększa koncentrację i poprawia pamięć. Co więcej, ghee obniża poziom cholesterolu (zwiększa dobry cholesterol, a zmniejsza ten zły).
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.