Olej MCT czyli... ?
Olej MCT to tłuszcz pozyskiwany z kokosa. Jego cechą charakterystyczną jest bardzo wysoka zawartość kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha takich jak kwasy kapronowy (C6), kaprylowy (C8) i kaprynowy (C10). Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe wchłaniane i metabolizowane są inaczej niż dominujące w żywności kwasy o długich łańcuchach i posiadają kilka niezwykle cennych właściwości.
OLIMP MCT polecany jest jako:
- źródło szybkiej energii niezbędnej podczas wysiłku fizycznego sportowców i osób aktywnych fizycznie,
- czynnik wzmagający przemiany anaboliczne, a ograniczający procesy kataboliczne masy mięśniowej
- czynnik sprzyjający redukcji tkanki tłuszczowej
- czynnik regulujący we krwi udział poszczególnych frakcji cholesterolowych (HDL.LDL).
MCT a wspomaganie wysiłku
Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, ze względu na odmienny sposób wchłaniania i metabolizowania, stanowią nie tylko skoncentrowane, ale także niezwykle przystępne źródło energii dla obciążonych wysiłkiem mięśni. Śmiało mogą być spożywane bezpośrednio przed jak i zaraz po aktywności fizycznej nie obciążając przewodu pokarmowego i szybko zasilając podstawowe szlaki energetyczne. Poprzez umiejętne zastosowanie oleju MCT można oszczędzić rezerwy glikogenu mięśniowego, co w konsekwencji może doprowadzić do poprawy zdolności wysiłkowych.
MCT a odchudzanie
Kwasy tłuszczowe o średniej długości łańcucha posiadają silnie termogennewłaściwości. Chociaż stanowią one skoncentrowane źródło energii, to ich spożycie wiąże się z wzrostem jej wydatkowania w postaci ciepła. Dodatkowo tłuszcze te działają silnie ketogennie, przez co przyspieszają osiągnięcie stanu tzw. ketozy podczas stosowania bardzo niskoweglowodanowych diet odchudzających. Dodatkową korzyścią z włączenia ich do diety jest zmniejszenie łaknienia.
MCT jako antykatabolik
Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe wykazują również działanie antykataboliczne. Związane jest to z ich ketogennymi właściwościami. Wzrost produkcji ciał ketonowych w sposób wyraźny zmniejsza zużycie aminokwasów w procesach energetycznych, chroniąc tkankę mięśniową przed degradacją. Działanie to jest szczególnie wyraźne w przypadku stosowania diet niskowęglowodanowych.
Kwestie zdrowotne
Pomimo, iż średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe to kwasy nasycone, to nie wpływają negatywnie na profil lipidowy krwi i nie zwiększają poziomu wskaźników prognostycznych ryzyka chorób układu krążenia. Jako ciekawostkę warto dodać, że w tradycyjnych populacjach, gdzie spożycie kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha (olej kokosowy) było wysokie, jak np. u mieszkańców Kitawy, praktycznie nie notowano przypadków chorób układu krążenia o podłożu miażdżycowym. Warto także wspomnieć iż tłuszcze MCT mogą działać przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo..
Olej MCT stanowić może cenne uzupełnienie diety osób aktywnych w kwasy tłuszczowe o unikalnych właściwościach. Szczególne korzyści z włączenia go do menu odnieść mogą osoby odchudzające się, stosujące diety niskowęglowodanowe. Warto również dodać, iż średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe występują obficie w oleju kokosowym, który nabyć można u Nas w PACO :) !
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.