Wyjątkowa witamina D
O ile większość witamin spożywamy w pokarmach, to witamina D jest wyjątkowa, ponieważ najwięcej jej wytwarzamy eksponując skórę na promieniowanie świetlne. Może być ona również dostarczana w produktach takich jak ryby morskie, sery. Co istotne jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, dlatego niezależnie od tego, czy zawarta jest w produkcie spożywczym, czy też ją suplementujemy, należy dbać o obecność w posiłku tłuszczy, które zwiększą jej wchłanianie.
Witamina D ważna dla osób aktywnych fizycznie
Witamina D ma wiele korzyści dla naszego organizmu. Poza przyspieszaniem wchłaniania się wapnia, który jest podstawowym składnikiem budulcowym kości, wspomaga przekaźnictwo nerwowe oraz reguluje ciśnienie krwi.Wpływa na prawidłowy wzrost i budowę kości oraz zwiększa siłę i masę mięśni szkieletowych, co jest istotne szczególnie u osób po 50 roku życia. Jednak nie tylko u osób starszych może dochodzić do osłabienia układu ruchu, ponieważ niedobór witaminy D zdarza się również u osób młodych. Zwiększa to ryzyko urazu i kontuzji. W rezultacie odpowiedni poziom witaminy D jest szczególnie ważny dla osób aktywnych fizycznie Istotny jest również wpływ witaminy D na poprawę funkcjonowania układu immunologicznego. Organizm niezależnie od wieku szybciej się regeneruje i wychodzi z drobnych kontuzji pozwalając na szybsze uzyskanie progresu przy regularnym treningu (szczególnie u cyklistów i triatlonistów). Suplementacja witaminy D w połączeniu z treningiem wytrzymałościowym daje bardzo dobre rezultaty w redukcji tkanki tłuszczowej w okolicy trzewnej. Obniża w ten sposób ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II, a także zmniejsza ryzyko chorób serca.
Gdzie występuje witamina D
Zapotrzebowanie na witaminę D różni się w zależności od pory roku, treningu, lokalizacji, uprawianego sportu, koloru skóry, a nawet tego, czy ćwiczymy na zewnątrz, czy w budynku. Zimą szczególnie często dochodzi do niedoboru witaminy D, ale zdarzają się one również u Australijczyków, czy Hawajczyków, gdzie słońca w ciągu roku nie brakuje. Ponadto zwiększone zapotrzebowanie na witaminę D mają dzieci, u których trwa wzrost kości, a także osoby po 50 roku życia i osoby otyłe. Najzdrowszym rozwiązaniem jest spędzanie czasu na świeżym powietrzu. Szczególnie stymulująco na wytwarzanie witaminy D mają promienie UVB emitowane między 10:00, a 15:00. Czas ekspozycji wynosić powinien od 5 do 30 minut w zależności od stopnia pigmentacji skóry. Ponadto syntezę witaminy D w skórze uniemożliwiają kremy z filtrem. Chociaż skutecznie chronią przed starzeniem skóry pod wpływem promieniowania, to z drugiej strony promieniowanie UVB jest niezbędne do produkcji witaminy D, a preparaty z fotoprotekcją hamują syntezę tej witaminy nawet w 99%. Dostarczanie odpowiedniej ilości witaminy D wcale nie jest takie proste i jak widać wymaga spełnienia odpowiednich warunków.
Na szczęście poza metodami naturalnymi, witaminę D można dostarczać z pokarmem i w postaci suplementów. Wzbogacenie diety o produkty takie jak jajka, mleko, jogurty, ryby morskie, płatki kukurydziane, bogatych w witaminę D i w pewnym stopniu zaspokoją zapotrzebowanie na nią, szczególnie w miesiącach, w których słońca nie ma zbyt wiele. Dodatkowo spożywanie suplementów diety w postaci tabletek i kropli oraz wizyta w solarium, mogą stać się rozwiązaniem w sytuacji, gdy nie mamy możliwości wytworzyć witaminy D poprzez spędzanie czasu na zewnątrz.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.