Logowanie

Kurs Trenera

Paco Power

Licznik Odwiedzin

Dzisiaj:3724
Wczoraj:6811
W tygodniu:3724
W miesiącu:38997
Ogólnie:5972159

Kto jest online

9
Online

poniedziałek, 06, maj 2024 12:08

Produkty na Allegro

Nasz kanał filmowy

KS PACO

GH Twierdza Zamość

PACO Warszawa

Taniesuple.org

PACOPOWER

Promowane produkty

PACO POWER Multi-Vitamin

PACO POWER Multi-Vitamin

Karta Dużej Rodziny

Lubelska Karta Seniora





LUBIKA





 To mało istotne ile białka zjesz. Ważne jest to, jaką część z dostarczonej puli strawisz i przyswoisz. Trawienie białek może zostać zaburzony przez wiele czynników. Są one związane z podejmowanymi przez nas działaniami... raczej tymi złymi nawykami. Na mniejsze wchłonięcie i trawienie białka może mieć wpływ szybkość jedzenia. Jeśli jesz w pośpiechu zazwyczaj gryziesz mniej starannie, co prowadzi do połykania zbyt dużych i nie dokładnie rozdrobnionych kęsów. W tym momencie enzymy trawienne nie mają za bardzo jak się dostać do wszystkich fragmentów zjedzonego pokarmu.

Niestrawione resztki przechodzą do odcinków przewodu pokarmowego, w których nie następuje efektywne wchłanianie aminokwasów i prowadzi do mało pożądanej mikrobioty jelitowej. Więc dopóki masz czym gryźć to gryź, żuj, memłaj każdy kęs ulubionego stejka, a dopiero potem połykaj :) 

 

Uważaj na ilość błonnika! Błonnik jest ważnym składnikiem zdrowej diety i należy dbać o to, by go w codziennym menu nie brakowało. Jego źródłem są warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz nasiona i orzechy.  Optymalne spożycie włókna pokarmowego nie przekracza bowiem raczej 40 – 50g.

Spożywanie większych ilości błonnika może upośledzić procesy trawienne, przez zahamowanie wykorzystania protein pokarmowych przez nasz organizm. Trochę trudno jest doprowadzić do tego przy zalecanym spożyciu błonnika pochodzącego z konwencjonalnej żywności, ale przy braku umiaru w jedzeniu i zażywaniu środków zawierających włókno pokarmowe może być to problemem. 

Zbyt duża ilość składników antyodżywczych!  

Żywność, którą spożywasz jest nie tylko źródłem składników, które odżywiają organizm, ale też i takich o działaniu odwrotnym, okradających ustrój z ważnych substancji. Niektóre z tych związków upośledzają trawienie pokarmów. Mowa tutaj m.in. o kwasie fitynowym obecnym w pełnoziarnistych zbożach, a także inhibitorach trypsyny (obecne m.in. w surowym białku jaja) czy o związkach zawartych w mocnej herbacie i kawie.

Warto pamiętać, że takie związki istnieją i nie spożywać ich w nadmiarze. Nie warto każdego posiłku popijać mocną kawą lub mocną herbatą, a oprócz pełnoziarnistych produktów zbożowych dobrze też jest sięgać po inne źródła węglowodanów jak owoce, ziemniaki, bataty. Chcąc uniknąć obniżania strawności białka warto pamiętać o kilku prostych zasadach, związanych w dużej mierze z codziennymi zwyczajami. Przede wszystkim pokarmy należy gryźć i starannie przeżywać, umożliwiając pracę enzymom trawiennym. Dodatkowo należy zachować umiar w spożyciu błonnika i uważać ze spożywaniem pokarmów i napojów ekstremalnie zasobnych w składniki antyodżywcze :) 

Komentarze   

#2 Khan 2016-11-21 12:05
teraz będę bardziej uważał
#1 brat józef 2016-11-19 18:55
nie miałem zielonego pojęcia o takich zależnościach !

Zaloguj się, by móc komentować

Nasz Sklep on-line



 









Partnerzy





Zadanie w zakresie wspierania i upowszechniania kultury fizycznej realizowane jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin

























 


















OFERTA WYNAJMU

Gościmy

Odwiedza nas 289 gości oraz 0 użytkowników.

Dawne Kino

Paco Zana 72

Spot PACO

Spot sklepu PACO

Kluby Sportowe PACO