Niezależnie od rodzaju wykonywanych ćwiczeń i założonych celów, diety, planu treningowego.. na siłowni jednym z najczęściej powtarzanych terminów jest BIAŁKO! A z czym kojarzy nam się to słowo, nawet jeśli jesteśmy totalnymi laikami siłownianych słowniczków? Oczywiście z jajkiem. Produkt ten wprowadzany jest do diety zarówno osób nie trenujących, jak i sportowców, tych drugich zwłaszcza, gdyż białko zawarte w jajkach potrzebne jest do rozbudowy tkanki mięśniowej. W czym jeszcze tkwi fenomen jajek ?Poza tym, że oczywiście są smaczne; )
Przez dość długi czas w powszechnej świadomości panowała opinia o niekorzystnym wpływie jajek na zdrowie, ze względu na zawartość cholesterolu w jego białku. W cholesterolu tym, jak się jednak okazało, znajduje się lecytyna, która ogranicza odkładanie się tego właśnie cholesterolu w organizmie, redukując w ten sposób ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
Poza powyżej wspomnianym cholesterolem, jajka składają się z wielu składników, m.in. wody, tłuszczu ( w tym ok. 4% to tłuszcze nienasycone), węglowodanów oraz tak cennego białka – około 13% pełnowartościowego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, które pozwolą na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Jajka są także znakomitymi 'bombami' witaminowymi, ponieważ w jego skład wchodzi cały szereg witamin - A, E, D i K oraz B2 i B12 i wiele składników mineralnych, takich jak fosfor, sód, wapń, selen, cynk, miedź , a także kwas pantotenowy, luteina ( na oczy !) i beta- karoten.
Dodatkową zaletą jajek jest fakt, że można przyrządzi je na bardzo wiele sposobów, stosując jako dodatek zarówno produkty na słodko jak i słono. Stosując je jako jeden ze składników dania – mamy w kuchni niezliczone możliwości kulinarne !:) Nie tylko sadzone, omlet czy jajecznica. Gamę możliwych potraw można będzie zresztą przetestować już niedługo – w końcu idzie Wielkanoc !
A więc kurze, kacze, indycze, gęsie czy strusie – na zdrowie; )
Komentarze
z boczkiem na śniadanie
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.