Każda z technik kulinarnych, których używamy ma zarówno swoje wady, jak i zalety. Jej wybór zależy także od tego, na czym najbardziej nam w diecie zależy – na braku utraty witamin, na jak najmniejszej ilości tłuszczu ?
Gotowanie jest rodzajem obróbki bez zastosowania tłuszczu, z udziałem wody o temperaturze 97-100 stopni Celsjusza. Zaletą tej metody jest fakt, że nie dodajemy sobie żadnych kalorii za pomocą wody, tkanki produktów są rozmiękczone, a więc łatwiejsze do spożycia, jednak procesie tym do wody przechodzi z produktów bardzo dużo witamin i minerałów, które odzyskać możemy poprzez wykorzystanie w daniu tych wywarów, jednak w produkcie, który poddajemy tej obróbce zostanie już niewielka ich ilość. Ważne też, aby nie gotować zbyt długo – kasze, ryż, warzywa i inne tego typu produkty najlepiej na diecie spożywać al dente.
Istnieją także dwie inne odmiany gotowania – czyli gotowanie w szybkowarze, które jest przede wszystkim szybsze i w technice tej zachowane jest w produkcie więcej minerałów oraz witamin, przy gotowaniu na parze są one zaś bardziej soczyste ; )
Smażyć możemy w dużej lub małej ilości tłuszczu. Oczywistym jest, że smażenie na glębokim tłuszczu, który wsiąka w nasz produkt zdecydowanie nie należy do zdrowych i powinniśmy go unikać. Wbrew jednak krążącym na temat smażenia w małej ilości tłuszczu legendom , nie jest ono wcale takie złe. Ważne jest, aby używać w tym celu tłuszczów, które ulegają rozkładowi w wysokich temperaturach, np. oleju rzepakowego, oleju kokosowego, lnianego, unikać zaś stosowania w tym celu masła lub margaryny (wydzielają się w tym procesie szkodliwe dla nas substancje). Smażenie może odbywać się także na patelniach teflonowych, a także innych specjalnie do tego przystosowanych BEZ użycia jakiegokolwiek tłuszczu i właśnie tą technikę można śmiało polecić !
Pieczenie dla osób na dietach polecane jest w folii aluminiowej, naczyniach żaroodpornych, rękawach oraz workach do pieczenia. Jest to technika przede wszystkim bardzo wygodna – nie musimy spędzać wtedy w kuchni tak wiele czasu i pilnować naszej potrawy.
Dla osób otyłych oraz na diecie bardzo polecane jest także duszenie, które polega na początkowym, wstępnym podsmażeniu z dodatkiem małej ilości tłuszczu, a następnie gotowaniu w małej ilości wody pod przykryciem.
Najbardziej NIEpolecaną jednak metodą jest przyrządzanie potraw w mikrofalówce – dochodzi tam do molekularnych uszkodzeń potraw, co wywołuje po spożyciu nienaturalne zmiany w krwi oraz naszym układzie immunologicznym.
A którą metodę Ty najczęściej wybierasz? Może warto zrezygnować z głębokiego tłuszczu i dać swemu organizmowi trochę odpocząć; )?