No dobra to teraz o właściwościach tego przysmaku. Kiedyś nie byłam za bardzo przekonana do tego warzywa, ale zakochałam się w nim od pierwszego spróbowania ;) Szparagi mają sporo składników odżywczych, przez co są bardzo wartościowe i posiadają jedynie 18 kcal w 100g! :) Są więc idealne dla osób, które kontrolują ilość spożywanych kalorii. Są te pożywne, ponieważ zawierają sporo białka.
Mają dużo witaminy C, K i witamin z grupy B. Posiadają też potas, magnez, selen i forsfor. Szparagi są delikatnym warzywem nie obciążającym ani nerek ani wątroby. Pod kątem zdrowotnym szparagi zwiększają krzepliwość krwi. Poza tym posiadają sporą ilość błonnika i poprawiają pracę układu pokarmowego . Ci, którzy mają nadciśnienie mogą się nimi objadać, ponieważ mają mało sody. Są też łagodnie przeczyszczające i moczopędne.
Niestety szparagi zawierają związki purynowe, których nie powinny spożywać osoby z dną moczanową i dolegliwościami nerek.
Śmiało więc można je stosować w swojej diecie :)