Fakt- wszystko co spożywamy trzeba traktować z umiarem i odpowiednio do tego podchodzić. Węglowodany także mogę doprowadzić do złych efektów w naszym organizmie i zdrowiu – do cukrzycy, otyłości, patrząc jednak z innej strony, pozbawionej wyimaginowanych przekonań – jest to źródło energii dla naszego organizmu, który czerpie ja na procesy życiowe, pracę mózgu oraz mają za zadanie dostarczyć glikogenu do mięśni, który tracony jest w trakcie wysiłku fizycznego i ich pracy i w ten sposób zapobiega się degradacji tkanki mięśniowej.
Węglowodany uczestniczą w regulacji procesów głodu i sytości, co jest bardzo ważne także dla naszego zdrowego podejścia do jedzenia od strony czysto fizjologicznej.
Ważną jednak sprawą w diecie i stosowaniu w niej węglowodanów jest ich dobór – węglowodany złożone są doskonałym ich źródłem – możemy je znaleźć m.in. otrębach, owsiance, kukurydzy, brązowym ryżu, wszelkich kaszach, roślinach strączkowych. To cukry proste są często zmorą naszych diet – chodź i tą teorię trzeba traktować z dystansem. Główny błąd stanowi przyjmowanie cukrów prostych z produktów wysoko przetworzonych w nienaturalny sposób. Cukry proste znajduja się zarówno w owocach (fruktoza) jak i w ciastkach, czekoladzie, cukierkach oraz owocach w puszkach – lepszym wyborem w tym przypadku będą oczywiście owoce.
Zwrócić uwagę należy także na tzw. indeks glikemiczny, ponieważ jego niski poziom wskazuje nam na produkty, po których spożyciu węglowodany w naszym organizmie przyswajają się powoli, wzrost poziomu insuliny we krwi także nie jest skokowy, następnie zaś także powoli się o obniża i tym samym nie powoduje niekontrolowanego apetytu i napadów głodu.
Doskonałym źródłem węglowodanów ,które możemy dostarczyć zaraz po treningu, aby uniknąć katabolizmu mięśni są m.in. Energo Carb Formula oraz inne produkty zawierające węglowodany, które dostępne są w naszych placówkach, wychodząc naprzeciw zarówno osobom trenującym intensywniej, jak i tym, które chcą wzmocnić się po wysiłku.