Czym jest ta laktoza? Jest to najprościej mówiąc dwucukier, który obecny jest w przetworach mlecznych (ale nie tylko). Nadaje on lekko słodkawy smak nie tylko mleku krowiemu, ale także mleku innych ssaków, w tym mleku kobiecemu. Cały problem w tolerancji laktozy polega na tym, że do jej rozkładu do glukozy i galaktozy potrzebny jest nam enzym – laktaza. Enzym ten znajduje się w nabłonku jelitowym. Jeśli występuje u nas brak syntezy lub zaburzenia w zdolności syntezy laktazy, wtedy zauważyć możemy objawy nietolerancji, którymi są m.in. wzdęcia, gazy, ból brzucha, nudności, biegunka, uczucie przelewania w brzuchu. Spowodowane są one odkładaniem się niestrawionego cukru, który ulega fermentacji. Niezhydrolizowana laktoza wraz z produktami tej fermentacji powoduje wzdymanie i drażnienie naszego układu pokarmowego.
W jakich produktach znajduje się laktoza?
Wbrew pozorom nie jest to jedynie mleko i jego przetwory, ale także w pieczywie cukierniczym, margarynach, czekoladach, często także wyrobach mięsnych (poprawa smaku i aromaty), produktach instant i wielu wyrobach farmaceutycznych (niektórych syropach, otoczkach kapsułek). Osoby z nietolerancją laktozy muszę więc bacznie śledzić etykiety opakowań wielu produktów, głównie w celu nie przekroczenia swojej normy, bowiem jest pewna ilość owego cukru, która może być przez takie osoby spożywana. Dawka dzienna nie powinna u osób z nietolerancją przekraczać 12g. Jeśli jednak decydujemy się na całkowite wykluczenie produktów z laktozą z naszej diety, musimy jak w każdym przypadku liczyć się z koniecznością uzupełnienia składników odżywczych, które znajdują się w tych produktach. Produkty mleczne są doskonałym źródłem wapnia oraz całej grupy witamin (m.in. A,B1,B2,B12), jak i pełnowartościowego białka, magnezu, potasu i cynku. Musimy więc zwrócić uwagę, jakie produkty musimy włączyć do swojej diety. Jeśli jednak nie mamy takiej potrzeby, nie powinniśmy rezygnować z produktów mlecznych ze względu na bogactwo składników w nich zawartych, jak i na ich sam, znakomity smak;)
Osoby, które cierpią na nietolerancję laktozy często sądzą, że są ograniczone także w suplementacji. I tu są w błędzie! Istnieją m.in. odżywki białkowe z bardzo niską zawartością laktozy, które są znakomitym sposobem na uzupełnienie pełnowartościowego źródła białka w codziennej diecie. Takimi odżywkami są np. Paco Power System Imax, będąca połączeniem izolatu oraz koncentratu białka serwatki, czyli najbardziej wartościowych białek. Białko to posiada także wiele innych zalet w kwestii suplementacji, a dodatkowym plusem jest fakt,że w ostatnich dniach do oferty weszły nowe, przepyszne smaki tego rodzaju białka – ciasteczko z czekoladą, malina oraz snickers !
Innymi białkami z niską zawartością laktozy są także Isolate Nex 90 i Isolate Whey NX z firmy NPN. Osoby z problemami tego typu powinny więc szukać nowych rozwiązań dla poprawienia swojego komfortu i wspomagania swojego organizmu w składniki odżywcze na poziomie, na jakim tego potrzebują, a nie unikać różnych dróg. Dbanie o swoje zdrowie jest ważne, jednak często poprzez brak orientacji w ofercie na rynku nie możemy pozwolić sobie na inne, wygodniejsze rozwiązania. Zapraszamy więc do zapoznania się z naszą ofertą i do kierowania wszelkich pytań – z chęcią pomożemy ; )