Logowanie

Kurs Trenera

Paco Power

Licznik Odwiedzin

Dzisiaj:4379
Wczoraj:7469
W tygodniu:31643
W miesiącu:168694
Ogólnie:5904492

Kto jest online

4
Online

piątek, 26, kwiecień 2024 15:09

Produkty na Allegro

Nasz kanał filmowy

KS PACO

GH Twierdza Zamość

PACO Warszawa

Taniesuple.org

PACOPOWER

Promowane produkty

PACO POWER Multi-Vitamin

PACO POWER Multi-Vitamin

Karta Dużej Rodziny

Lubelska Karta Seniora





LUBIKA





Wybierając się na zakupy często rozważamy jakie produkty wybrać. Niektóre artykuły spożywcze występują pod dwiema postaciami. Wielokrotnie zastanawiamy się czy wybrać smak czy zdrowe odżywianie. Otóż biała żywność kojarzona jest z ubogą zawartością składników odżywczych, natomiast ciemna uważana jest za zdrowszą i w pełną dawkę pożywnych walorów.Od jakiegoś czasu brązowy ryż i cukier są na topie. Nie ulegają dodatkowym obróbkom chemicznym. Ale czy rzeczywiście możemy uwierzyć, że to co nieprzetworzone jest bardziej cenne dla naszego zdrowia??

 

Cukier biały, brązowy, który z nich jest mniej kaloryczny, „zdrowszy”? Cukier biały wyprodukowany jest z buraka cukrowego, rafinowany czyli od cukru oddzielany jest brązowy syrop w którym są substancje odżywcze pochodzące z buraka. Biały cukier zawiera w sobie prawie 100% sacharozy czyli pustych kalorii, przez które nabieramy tylko i wyłącznie kilogramów. Brązowy cukier, produkowany jest z trzciny cukrowej, nie jest poddawany oczyszczaniu, dlatego zawiera nieco więcej składników odżywczych od białego. Cukier dzielimy na dwa rodzaje rafinowany i nierafinowany. I najlepiej wybierać tą drugą opcję. Pomimo tego, że przyjmujemy kalorie, to również żelazo, wapń, magnez czy potas. Jednak te minerały występują w znikomych ilościach, biorąc pod uwagę spożywany cukier, to nie ma to większego wpływu na naszą dietę. Reasumując nie dajmy się nabrać producentom, że cukier brązowy jest mniej kaloryczny niż biały. W trakcie diety powinno się zmniejszyć do minimum jakich spożywanych cukrów.

Jakie są różnice pomiędzy ryżem białym a brązowymOtóż z ziarna białego ryżu zostaje całkowicie usunięta zewnętrzna warstwa aleuronowa, uważana za najbardziej wartościową pod względem żywieniowym. Natomiast ryż brązowy pozbawiony jest tylko niejadalnej łuski, a jego brązowy kolor jest wynikiem obecności otrą, które są bardzo odżywcze.W tym przypadku w tabeli mamy odpowiednie porównanie pod względem składników ryżu białego i brązowego. Stwierdzenie, że brązowy jest zdrowszy sprawdza się, a także na dłuższy czas daje nam uczucie sytości. Dlatego w dietach odchudzających sprawdza się rewelacyjnie, ponieważ nie odczuwamy głodu. Natomiast biały ryż to źródło węglowodanów dla osób, które pragną jak najszybciej przybrać na masie!

 

 

Zaloguj się, by móc komentować

Nasz Sklep on-line



 









Partnerzy





Zadanie w zakresie wspierania i upowszechniania kultury fizycznej realizowane jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin

























 


















OFERTA WYNAJMU

Gościmy

Odwiedza nas 310 gości oraz 0 użytkowników.

Dawne Kino

Paco Zana 72

Spot PACO

Spot sklepu PACO

Kluby Sportowe PACO