Cukier biały, brązowy, który z nich jest mniej kaloryczny, „zdrowszy”? Cukier biały wyprodukowany jest z buraka cukrowego, rafinowany czyli od cukru oddzielany jest brązowy syrop w którym są substancje odżywcze pochodzące z buraka. Biały cukier zawiera w sobie prawie 100% sacharozy czyli pustych kalorii, przez które nabieramy tylko i wyłącznie kilogramów. Brązowy cukier, produkowany jest z trzciny cukrowej, nie jest poddawany oczyszczaniu, dlatego zawiera nieco więcej składników odżywczych od białego. Cukier dzielimy na dwa rodzaje rafinowany i nierafinowany. I najlepiej wybierać tą drugą opcję. Pomimo tego, że przyjmujemy kalorie, to również żelazo, wapń, magnez czy potas. Jednak te minerały występują w znikomych ilościach, biorąc pod uwagę spożywany cukier, to nie ma to większego wpływu na naszą dietę. Reasumując nie dajmy się nabrać producentom, że cukier brązowy jest mniej kaloryczny niż biały. W trakcie diety powinno się zmniejszyć do minimum jakich spożywanych cukrów.
Jakie są różnice pomiędzy ryżem białym a brązowym? Otóż z ziarna białego ryżu zostaje całkowicie usunięta zewnętrzna warstwa aleuronowa, uważana za najbardziej wartościową pod względem żywieniowym. Natomiast ryż brązowy pozbawiony jest tylko niejadalnej łuski, a jego brązowy kolor jest wynikiem obecności otrą, które są bardzo odżywcze.W tym przypadku w tabeli mamy odpowiednie porównanie pod względem składników ryżu białego i brązowego. Stwierdzenie, że brązowy jest zdrowszy sprawdza się, a także na dłuższy czas daje nam uczucie sytości. Dlatego w dietach odchudzających sprawdza się rewelacyjnie, ponieważ nie odczuwamy głodu. Natomiast biały ryż to źródło węglowodanów dla osób, które pragną jak najszybciej przybrać na masie!