Makaron brązowy nie jest oczyszczany produkowany jest z mąki z pełnego ziarna. Natomiast biały przechodzi proces oczyszczania co powoduje, że w trakcie gubi cenne składniki. Makaron razowy jest bogatszy 4 krotnie w błonnik niż makaron biały. Co powoduje, że jest pod względem zdrowotnym i dietetycznym zdecydowanie lepszy. Plusem jest to, że błonnik obniża zawartość złego cholesterolu. Zawiera również więcej makro i mikroelementów np. potas, magnez, wapń czy żelazo. Makaron razowy podczas diety sprawdza się świetnie, ponieważ trawi się dłużej, odczuwamy sytość i nie podjadamy pomiędzy posiłkami. Dzięki dużej wartości odżywczej uzupełniamy niedobory w diecie, które zdarzają się podczas odchudzania. Makaron razowy można codziennie jeść pod inną postacią, z mięsem, z warzywami, różnego typu sosami. Szybko na pewno się nie znudzi, a może ubarwić nasze zdrowe posiłki.
Pieczywo razowe również posiada dużą zawartość błonnika i witaminy B, co ważne zawiera dużo niższy indeks glikemiczny niż białe pieczywo. Dlatego dostarczamy energię na bardzo długi czas, a tłuszczyk się nie odkłada. Brązowy chleb w trakcie odchudzania jest bardzo dobrym źródłem węglowodanów złożonych. Warto po niego sięgać, należy jednak ciągle pamiętać o swoim zapotrzebowaniu kalorycznym. Na rynku jest bardzo duża ilość rodzai pieczywa ciemnego. Warto jednak przed zakupem przeczytać skład, ponieważ, wygląd może nas zmylić a skład będzie taki sam jak w pieczywie białym. A co z tym białym pieczywem? Niestety są to puste kalorie o niskiej zawartości błonnika i oczywiście indeks jest bardzo wysoki. Możemy odczuwać sytość po zjedzeniu kromki białego chleba, jednak również nasz tłuszczyk nie próżnuje i odkłada się tam gdzie tego nie chcemy.