wolną przemianę materii, są to na przykład nie regularne posiłki, dieta uboga w składniki odżywcze zwłaszcza błonnik oraz nieodpowiednie nawadnianie organizmu. Brak posiłków o stałych porach sprawia, że organizm magazynuje tłuszcz. Metabolizm zwalnia także, gdy znacząco i gwałtownie ograniczymy ilość spożywanych kalorii. Negatywny wpływ na tempo metabolizmu ma też nadmiar tłuszczów oraz dieta uboga w warzywa i owoce. Spowalniamy nasz metabolizm także wtedy, gdy pijemy mało wody oraz gdy prowadzimy siedzący i stresujący tryb życia. Aby przyśpieszyć nasz metabolizm należy prawidłowo się odżywiać. Ze względu na to, że podstawą dobrej przemiany materii jest odpowiednia dieta, niezbędna jest znajomość produktów, które przyśpieszą metabolizm. Na czele znajdują się fermentowane produkty mleczne, głównie kefiry i maślanki. Zawarty w nich wapń sprzyja poprawie ruchów robaczkowych w jelitach oraz zwiększa w nich ilość bakterii, która sprzyja ruchowi jelit. Na przyśpieszenie metabolizmu wpływa też błonnik z płatków owsianych i warzyw. Dotyczy to przede wszystkim warzyw zielonych, które poza błonnikiem mają także dużo witaminy C. Niektóre rodzaje herbat i przyprawy także wpływają korzystnie na nasz metabolizm. Wśród herbat jest to zielona i czerwona, sprzyjają one lepszej pracy układu pokarmowego. Istotne jest także doprawianie potraw ostrymi przyprawami, głównie papryką i chili, jak i imbirem, cynamonem i kardamonem. Poprzez lekkie ogrzewanie ciała, przyprawy te działają na przyśpieszenie przemiany materii. Dieta przyśpieszająca przemianę materii to nie tylko wybór odpowiednich produktów, ale także przestrzeganie kilku zasad takich jak, jedzenie śniadania, ostre przyprawy które stymulują jelita do pracy, picie minimum 2 litrów płynów dziennie, spożywanie produktów zawierających kwasy omega-3.