Logowanie

Kurs Trenera

Paco Power

Licznik Odwiedzin

Dzisiaj:1945
Wczoraj:6799
W tygodniu:21740
W miesiącu:158791
Ogólnie:5894589

Kto jest online

9
Online

czwartek, 25, kwiecień 2024 05:48

Produkty na Allegro

Nasz kanał filmowy

KS PACO

GH Twierdza Zamość

PACO Warszawa

Taniesuple.org

PACOPOWER

Promowane produkty

PACO POWER Multi-Vitamin

PACO POWER Multi-Vitamin

Karta Dużej Rodziny

Lubelska Karta Seniora





LUBIKA





Coś ten nasz Bajdaczek ostatnio kwitnie i emanuje blaskiem dookoła ??
Czy to za sprawą przepysznego masła orzechowego ???
Nie wiadomo co bardziej apetyczniejsze masełko czy nasza różowa Kociczka 

TREC PEANUT BUTTER SMOOTH ??? 
Dlaczego warto uzupełnic dietę właśnie w to masło 

...

 

Jest bogate w białko - analizując skład aminokwasów egzogennych zawartych w orzechach, z których robione jest masło, można powiedzieć, że zawierają one niemal pełnowartościowe białko. Właśnie z tego względu masło orzechowe powinno być składnikiem diety wegetariańskiej i wegańskiej, a także diety sportowców.

Masło orzechowe zawiera tłuszcze nienasycone zwane „zdrowymi tłuszczami” - warto wyróżnić tutaj zawartość poszczególnych kwasów tłuszczowych: kwasu alfa-linolenowego, linolowego oraz oleinowego. Są one prekursorami kwasów omega-3, omega-6 i omega-9:
kwas alfa-linolenowy (omega-3) usprawnia pracę mózgu, spowalnia procesy starzenia się skóry, obniża ciśnienie oraz działa przeciwzapalnie.
kwas linolowy CLA (omega-6) wykazuje działanie antyoksydacyjne, szczególnie w połączeniu z witaminą K, której duże ilości znajdziemy szczególnie w zielonych warzywach. CLA obniża poziom cholesterolu (ale uwaga! zarówno tego "złego", jak "dobrego") oraz, według niektórych źródeł naukowych, zwiększa lipolizę, czyli proces rozpadu tkanki tłuszczowej. Liczne badania wykazują, że ma również działanie antynowotworowe i antymiażdżycowe.
kwas oleinowy (omega-9) pomaga przeciwdziałać rozwojowi miażdżycy i chorobom serca m.in. przez obniżanie poziomu „złego” cholesterolu LDL, rozrzedzanie krwi i zmniejszanie skłonności do zakrzepów. Ponadto pomaga zapobiegać powstawaniu kamieni nerkowych.

Orzechy, z których robi się masło orzechowe, zawierają najwięcej antyoksydantów sprzyjających sercu - ich regularne spożywanie zapobiega chorobom serca i udarom. Ponadto są odpowiedzialne za regulowanie poziomu cukru we krwi, dzięki czemu mogą zapobiegać cukrzycy.

Masło orzechowe dostarcza dużo energii dzięki wysokiej zawartości aminokwasu - tryptofanu. Poprawia on pracę mózgu i wpływa na zdolność koncentracji. Z tego powodu masło orzechowe jest szczególnie polecane osobom pracującym umysłowo, przemęczonym oraz aktywnym fizycznie.

Masło orzechowe zawiera bardzo dużo błonnika, szczególnie to wykonane z migdałów - dieta bogata w błonnik poprawia gospodarkę węglowodanową, obniża stężenie glukozy we krwi, pomaga obniżyć całkowity poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz usprawnia perystaltykę jelit. Błonnik obecny w orzechach pomaga też w walce z otyłością - wiążąc wodę, pęcznieje w żołądku, przez co zwiększa uczucie sytości oraz wspomaga przemianę materii.

Masło orzechowe zawiera dużo witaminy E, która zabezpiecza komórki ciała przed działaniem wolnych rodników. Witamina E nie bez powodu nazywana jest „witaminą młodości i płodności”. Należy ona do przeciwutleniaczy i usuwa z organizmu wolne rodniki, opóźniając tym samym procesy starzenia. Odpowiada za prawidłowy rozwój płodu u kobiet oraz wytwarzanie nasienia u mężczyzn, przeciwdziała zakrzepom i korzystnie wpływa na stan naszego wzroku. Już 30 g masła orzechowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę E!

Serdecznie zapraszamy na zakupy 

 

Zaloguj się, by móc komentować

Nasz Sklep on-line



 









Partnerzy





Zadanie w zakresie wspierania i upowszechniania kultury fizycznej realizowane jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin

























 


















OFERTA WYNAJMU

Gościmy

Odwiedza nas 443 gości oraz 0 użytkowników.

Dawne Kino

Paco Zana 72

Spot PACO

Spot sklepu PACO

Kluby Sportowe PACO