składa się z aminokwasów endogennych, które organizm musi wytwarzać samodzielnie oraz egzogennych, które dostarczamy wraz z pożywieniem. Białko roślinne nie zawiera w swoim składzie wszystkich aminokwasów, ale za to zawiera wiele innych cennych wartości odżywczych między innymi jest bogaty w błonnik pokarmowy oraz witaminy i minerały. Białka roślinne występują między innymi w nasionach roślin strączkowych, zbożach i orzechach. W skład roślinnych odżywek białkowych wchodzą, białko sojowe, białko pszeniczne, białko grochu, białka ryżu i konopie. Białko roślinne jest słabo przyswajalne, ale rośliny nie dostarczają tłuszczów nasyconych. Białko roślinne dostarczy naszemu organizmowi wszystkie niezbędne aminokwasy umożliwiające budowę własnych białek. Białko roślinne ma wysoką ilość dobrze przyswajalnego błonnika, który pełni w naszym organizmie ważne funkcje. Usprawnia działanie układu pokarmowego, przyśpiesza procesy detoksykacji oraz skutecznie obniża poziom cholesterolu. Produkty bogate w białko roślinne nie naruszają środowiska kwasowo-zasadowego. Białko roślinne jest dobrym uzupełnieniem diety i warto je stosować kiedy są ku temu powodu np. weganizm, wegetarianizm lub nietolerancja pokarmowa.