Aby mięśnie rosły oprócz treningu i regeneracji bardzo ważna jest także nasza dieta. Warunkiem skutecznej regeneracji jest dostarczenie mięśniom składników odżywczych, które wykorzystane zostaną przy odbudowywaniu uszkodzonych struktur. Podstawowym składnikiem jest białko, które jest najważniejszym budulcem naszych mięśni. Jego ilość w diecie na masę powinna wynosić nie mniej niż 1,2 g na kilogram masy ciała,
a przy intensywnych treningach powinna wynosić nawet i od 2-3,5 gram białka na kilogram masy ciała. Bardzo ważne są także węglowodany, które uzupełniają zapas utraconej energii i pozwolą szybko wrócić naszemu organizmowi do sił. Należy sięgać głównie po węglowodany złożone, na przykład kasze, brązowy ryż, makaron pełnoziarnisty, ciemne pieczywo. W diecie także powinna znaleźć się odpowiednia ilość tłuszczu. Powinien stanowić on około 10 procent dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Jego źródłem mogą być na przykład ryby morskie, oliwa z oliwek, orzechy, awokado.