Glikogen jest to wielocukier, stanowi on paliwo dla pracujących mięśni. Im więcej mamy zapasów glikogenu, tym nasze mięśnie mogą pracować dłużej i wydajniej. Glikogen jest magazynowany głównie w mięśniach i wątrobie. Powstaje z węglowodanów dostarczanych do organizmu z diety. W pożywieniu i napojach znajdują się cztery główne składniki z których może zostać wytworzona energia, czyli węglowodany, białka, tłuszcze i alkohole. Kiedy jemy lub pijemy związki te rozpadają się w układzie trawiennym na elementy podstawowe, które następnie przechodzą do krwiobiegu...
Przeznaczeniem tych wszystkich związków jest produkcja energii. Węglowodany, w tym glikogen rozpadają się na małe cząsteczki cukrów prostych, czyli glukozę, fruktozę i galaktozę. Zużywane są głównie do produkcji energii w krótkim czasie, tłuszcze zaś stanowią zapas energii na dłuższy czas. Białka z kolei mogą zostać przetworzone w energię gdy na przykład wyczerpują się zasoby węglowodanów. Podczas wysiłku fizycznego nasze ciało korzysta z trzech systemów energetycznych, których może użyć do różnych typów aktywności fizycznej. Glikogen mięśniowy nie może dostarczać energii bez końca, nasz organizm gromadzi go w stosunkowo niewielkiej ilości. W miarę kontynuowania ćwiczeń, gdy trening trwa ponad godzinę, nasze zapasy glikogenu w mięśniach coraz bardziej się wyczerpują, a wtedy wzrasta przetwarzanie w energię glukozy z krwi. W okresie częstych i intensywnych treningów należy zwrócić uwagę, aby składniki diety, które są źródłem energii były przez organizm szybko trawione, wchłaniane i spalane, a ich nadwyżki efektywnie magazynowane w formie łatwo dostępnych zapasów. Te wszystkie warunki spełniają jedynie węglowodany, dlatego ich udział w diecie sportowców i osób aktywnych fizycznie jest szczególnie ważny.