Pełnowartościowe śniadanie powinno zawierać węglowodany w formie kaszy, ryżu, płatków zbożowych lub pełnoziarnistego chleba, białka, w postaci orzechów, pestek słonecznika, siemię lniane, sezam, jajka oraz tłuszcze z orzechów, pestek i nasion. Po nocy spada poziom cukru we krwi, godziny poranne są czasem maksymalnej aktywności energetycznej układu pokarmowego w tym też żołądka, który wydziela duże ilości kwasu solnego, żeby móc strawić pożywienie. Jeśli nie zjemy śniadania, nadmiar kwasu żołądkowego może być przyczyną powstania zgagi, nadkwasoty, refluksu czy nadżerki.
Rezygnując ze śniadania stajemy się podatni na napady głodu w ciągu reszty dnia, a wtedy sięgamy po przekąski, które są ubogie w błonnik i składniki odżywcze. Jeśli macie problem z jedzeniem przed treningiem wystarczy zjeść nawet niewielką dawki łatwo przyswajalnych węglowodanów. Może to być napój izotoniczny czy mały banan.
Pamiętajcie, warto jeść śniadania!
Jedząc regularnie śniadania, łatwiej unikniemy tych pokus i utrzymamy smukłą sylwetkę.
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/zdrowie/diety/news-3-powody-dla-ktorych-warto-jesc-sniadania,nId,413158?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.